Affordable Watches 手錶討論區 (2)

1001 回覆
14 Like 4 Dislike
見佢賣晒之前嗰啲自家芯之後都好似冇新錶用
可能未諗到點用吧
我見到仲有供應2款自家機芯既錶,應該未斷貨既
不過我對自家機芯唔係特別有情意結
因為自家芯唔代表一定好,保養又煩/貴
eta sw seiko miyota 呢d通用機芯易整穩定又成本低
所以cw keep住用sw都係合理既決定,佢地主打性價比,無謂拉高個價
cw 5日鏈飛行員
我估都係啲限量牌先用下
限量
想換條布帶, 但未見到啱色嘅..

硬朗而不失優雅
是日戴雞仙
邊到可以買到藍有啲興趣
隻integrated bracelet
初初睇好似怪怪地 愈睇愈
想買ham 隻 pilot pioneer hand wound 不過8月先買完錶說服唔到自己又買錶
用消費劵做理由囉
聽講唔少店都有十幾人排緊
梅花廠員工得幾十人,有排都做唔夠
1.聖誕禮物
2.感性消費,填補心靈空虛
3.人靠衣裝,襯衫好睇d
4.促進全球經濟,貢獻社會

理由充份嗎?
有無巴打買過zodiac 佢地啲自家芯好唔好
我都淨係 back 呢隻
140 歷史,可以分年代睇,但有冇英文版..

https://www.seiko-design.com/140th/

108 呢隻幾正
呢隻幾出名,不過kinetic 真係幾垃圾吓
繼續留名
你有無需要先? 你有無類似嘅錶? 你咩場合、配咩衫戴? 你啲錢用係錶外有無更好嘅選擇?

仲有點解要hand wound? 聽落好麻煩。踏單車仲話減肥,手上鏈做咩?

購物忌情緒化同衝動,左手得一隻,戴到嘅錶有限,寧願猶豫耐啲,好過買左唔戴浪費金錢。
幾型
錶就不嬲唔係需要嘅, 呢隻錶係諗住平日出街casual 着嗰陣戴(casual 恤衫牛仔褲)

平日洗錢都好節制所以冇咩特別大嘅支出, 所以特別大嘅洗費就只會係幾個月買一次嘅錶

至於點解要買hand wound 係因為佢呢個款得hand wound caliber 不過都明咁樣會令到佢成隻錶薄好多,所以都吸引

其實最大嘅obstacles都淨係買完之後覺得又洗咗無謂錢嘅心態,同又要比屋企人「哦」
呢個叫Jocko 嘅人係美國前海軍,退役後仍然堅持每早4點起身做運動,佢開podcast 成日教人自律,佢都係戴隻廉價嘅Timex 電子錶。

我好佩服佢,佢戴cheap 嘢個人都好型,但我暫時未有咁嘅自信。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞