[年經][有圖]85年JAL123空難「墜機前錄音+遺書 」

399 回覆
140 Like 4 Dislike
無知一問
如果唔折返羽田
直接係海land
會唔會無咁傷亡慘重

唔好話海
河上面landing都已經好撚難同好撚勁
landing到仲會有人幫你拍成電影

仲要係勁CAST

真心想問 sully 嗰單點解可以咁順利land到喺水嘅?冇咁快衝落去?

唔同情況

架機係起飛100秒就無哂引擎動力

速度唔夠,好易stall,一stall就玩撚完

但其他野正常,叫做可以控制翼黎下降

其實都好難,所以先叫奇蹟

但JL 123

仲有河既水流平靜過海好多
有無人可以列出危險既機型呀

睇左咁多好多集,而家因為設計瑕疵導致意外係幾乎無

而一啲咩

eg. 機師過疲,恐怖分子,機師自殺等 又唔關機型事

最後就係睇維修公司

咩維修不當跌左隻引擎落街,甩翼,儀器無cal好

中資維修就小心啲

HEACO 好好咩
1978年6月2日,該機執行從羽田飛往伊丹的JAL115航班,在大阪國際機場著陸時角度過大導致機體尾部觸地(日本航空115號班機事故)。而飛機製造商波音公司對這起事故的不當修理成了引發後來空難的主要原因.。

尾部觸地事故後的1985年2月,該機客艙後部的廁所門便發生28次故障。然而維修報告書中並未將廁所門的故障歸結為上次事故導致機體變形導致。

全機人人命就係靠個幾粒釘 最後

果幾粒釘係因為咩事?
聽到d對話都幾心up
完全控制唔到?
如果可以飛落海會唔會好啲

利申9up

完全控制唔到
因為全架機液壓系統收左皮

無知一問 液壓係咪飛機既神經線?

Hydraulic 其實你當係血,不過依傢開始轉直接行電actuator
諗起CI611,全機真係唔知發生咩事就咁無左

咁都好過飛左廿分鐘都唔知咩事
有d機場跑道附近種左好多樹
有咩事降落d樹度會唔會好d?

Eg Frankfurt

同撞牆冇分別

https://youtu.be/bzD4tIvPHwE

可以參考尼條片
好出名既a320電腦system自炒

哩架A320當時好似冇客
圾本九
認真
我大約十年前試過因為氣流而飛機急降
當時因為安全帶燈冇著 同埋因為係食野時間
好多人都冇帶安全帶
結果一急降 好多人(包括空姐同餐車)都飛上曬機頂
當時好細個 嚇到喊到痴線
我記得空姐有每人比張紙仔我地寫遺言
當時太細個都唔知寫咩好 淨係知如果真係死
至少爸爸媽媽係身邊

人生經歷過幾次就死既邊緣 好好彩每次都冇事
自此之後其實睇生死睇得好化
個天要你死既你避都避唔到

其實遇過呢D事死唔去都係好事黎
個人會睇化好多

個調查員要幾犀利先計到少粒鏍絲要行多萬幾次先爆
重要真係中

應該用電腦stimulate

就算係用電腦
咁趕咁緊急都一搵就搵到個原因原來係關鏍絲事
其實機師控制到半個鐘唔墜機好勁。當時做意外調查模擬飛行冇人捱到佢咁耐

當然而家有成功例子著陸。巴格達貨機

巴格達無左液壓
但JAL123係無埋尾舵
根本uncontrollable
就算唔撞山俾佢去到機場都會係crash landing收場
其實呢單野最仆街係自衛隊
美軍明明有軍機埋到現場
點知自衛隊話自己搞得掂
結果第二日先到,得反4個人生存
倖存者訪問話本身撞左山但其實有唔少人受重傷未死

睇維基話蘇城果單地勤知道佢會出事所以有隊電視台crew係到拍野
點解會知

同撞牆冇分別

可以參考尼條片

係咪朋得多

同撞牆冇分別

可以參考尼條片

係咪睇得多朱羅紀公園
有冇可能飛去海邊
剷落海之前跳機

係咪同升降機下墜到地前刻跳起一樣
d圖好慘
成地斷手斷腳,一係就掛左係樹上面
想睇多d關於飛機既嘢,有無d好睇又學到嘢既片推介
去東京又想靚時間又想坐787就得JAL揀

同撞牆冇分別

可以參考尼條片

係咪睇得多朱羅紀公園

有客遊機河
所以以後表演機唔俾上客
Airbus次次都係法航開齋
想睇多d關於飛機既嘢,有無d好睇又學到嘢既片推介

空中浩劫(air crash investigation)必睇

同撞牆冇分別

可以參考尼條片

係咪睇得多朱羅紀公園

有客遊機河
所以以後表演機唔俾上客

睇完ACI AF447嗰集
個副機長最後應該痴左線

同撞牆冇分別

可以參考尼條片

係咪睇得多朱羅紀公園

有客遊機河
所以以後表演機唔俾上客

係喎,仲有AF447幫A330開齋
不過呢單係機師問題多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞