[年經][有圖]85年JAL123空難「墜機前錄音+遺書 」

399 回覆
140 Like 4 Dislike
日航直到多年後才從這次打擊中恢復過來,事件也間接促成全日本航空公司於1987下半年在香港投入服務之最大原因。

日航直到多年後才從這次打擊中恢復過來,事件也間接促成全日本航空公司於1987下半年在香港投入服務之最大原因。

ANA頭幾條國際航線

ANA頭幾條國際航線

初頭得JAL先有國際航線
其實機師控制到半個鐘唔墜機好勁。當時做意外調查模擬飛行冇人捱到佢咁耐

當然而家有成功例子著陸。巴格達貨機

巴格達無左液壓
但JAL123係無埋尾舵
根本uncontrollable
就算唔撞山俾佢去到機場都會係crash landing收場
其實呢單野最仆街係自衛隊
美軍明明有軍機埋到現場
點知自衛隊話自己搞得掂
結果第二日先到,得反4個人生存
倖存者訪問話本身撞左山但其實有唔少人受重傷未死

同支那一撚樣
有事都唔要外國幫手
認真
我大約十年前試過因為氣流而飛機急降
當時因為安全帶燈冇著 同埋因為係食野時間
好多人都冇帶安全帶
結果一急降 好多人(包括空姐同餐車)都飛上曬機頂
當時好細個 嚇到喊到痴線
我記得空姐有每人比張紙仔我地寫遺言
當時太細個都唔知寫咩好 淨係知如果真係死
至少爸爸媽媽係身邊

人生經歷過幾次就死既邊緣 好好彩每次都冇事
自此之後其實睇生死睇得好化
個天要你死既你避都避唔到

應該上新聞?
認真
好多人都冇帶安全帶
至少爸爸媽媽係身邊

應該上新聞?

真係咁誇仲派到紙仔,係到照顧傷者啦下嘛
日本政府同自衛隊死要面,美軍話幫手但死都唔肯,好啦,咁你咁叻,咪自己救哂佢囉,但又唔撚係去救人,喺山腳抖一晚先再上去。

其實去救果d自衛隊特別係帶隊果個應該自殺謝罪
無佢咁帶隊邊駛咁多人死?

ANA頭幾條國際航線

國內線就慢慢俾新幹線同夜行巴士收皮
Too sad!

無一個係無辜果班又唔死;
唔應該死果d就死

ANA頭幾條國際航線

如果係東京-大阪 我都仲會搭國內線嘅
有時見客 一嚟新幹線都係太慢 二嚟約機場會方便啲

ANA頭幾條國際航線

如果係東京-大阪 我都仲會搭國內線嘅
有時見客 一嚟新幹線都係太慢 二嚟約機場會方便啲

但通勤既話都係新幹線快
始終火車站接駁其他車方便好多
群馬縣警方以業務過失致死的罪名,將日航以及波音公司的相關人員20人移送前橋地檢署起訴,但最後都獲不起訴處分。事後日航董事長引咎辭職,而維修部經理和幾個基層職員、以及波音公司一個工程師以自殺謝罪。

如果發生係香港
一定冇一個要負責任,冇人會自殺

Agger
馬航最慘
直頭成架機失蹤
得番d小量殘骸漂左去非洲
馬航最慘
直頭成架機失蹤
得番d小量殘骸漂左去非洲

連部機係邊都唔知,當年AF447都知大約位置
去東京又想靚時間又想坐787就得JAL揀

宜家jal同當年點比 利申鳩up

外邊d人講,當年JAL最高峰一日11班航班往返日本香港
而家得番成田羽田各一班

要搭舊既767,又或者之前787一鑊泡就話要諗下啫
今時今日一定揀787 或者A350搭啦,機倉有加濕差好遠

前排坐ANA架787去羽田真係好撚正
最衰時間對香港人黎講有D西

前排坐ANA架787去羽田真係好撚正
最衰時間對香港人黎講有D西

咁ANA去大阪同名古屋時間擺明就日本客啦,NH812/811去成田時間先啱香港人
羽田頂得順來回都凌晨機可以坐NH840/839但用767
有冇可能飛去海邊
剷落海之前跳機

落地前一刻向上跳
就係呢單野,開始追空中浩劫
無知一問
如果唔折返羽田
直接係海land
會唔會無咁傷亡慘重

唔好話海
河上面landing都已經好撚難同好撚勁
landing到仲會有人幫你拍成電影

仲要係勁CAST

真心想問 sully 嗰單點解可以咁順利land到喺水嘅?冇咁快衝落去?

無哇,其實一直有人研究水面安全降落
最後好似見過有人模擬
先用減速至Vmc係水面飛
之後機尾落水先(同時減速)
之後慢慢成個機身落哂水
後尾好似得
但係俾人屌不切實際
因為機尾啲乘客好大機會死
而且逼降水面邊做到咁仔細既操作

佢A320 細機,機翼完全平衡落水,trim 得好cg 落先。咁先無斷到

唔知道
我見人Simulation做到
不過唔知佢用咩機

同埋sully land喺河面
已經冇海咁大波浪
不過好似個first officer都係啱啱做完training
對emergency procedure 超熟
幫左sully唔少
完全控制唔到?
如果可以飛落海會唔會好啲

利申9up

完全控制唔到
因為全架機液壓系統收左皮

無知一問 液壓係咪飛機既神經線?

液壓系統主要係控制飛機
肌肉會似d
神經線係電線

以前係,而家全部fly by wire用電線

我唔熟飛機野 但知道成架飛機有唔同結構一環一環咁防止/應對佢出事 真係遇到空難其實真係好似中六合彩咁彩數...

有單係維修佬check機時將氣壓由自動較到手動,之後忘記轉番自動...含機剷

你話係唔係一環一環啦

仲要撞岩兩個機師無check到,同留意唔到

佢都係想講cheese model姐
認真
好多人都冇帶安全帶
至少爸爸媽媽係身邊

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞