[年經][有圖]85年JAL123空難「墜機前錄音+遺書 」

399 回覆
140 Like 4 Dislike
其實機師控制到半個鐘唔墜機好勁。當時做意外調查模擬飛行冇人捱到佢咁耐

當然而家有成功例子著陸。巴格達貨機

巴格達無左液壓
但JAL123係無埋尾舵
根本uncontrollable
就算唔撞山俾佢去到機場都會係crash landing收場
其實呢單野最仆街係自衛隊
美軍明明有軍機埋到現場
點知自衛隊話自己搞得掂
結果第二日先到,得反4個人生存
倖存者訪問話本身撞左山但其實有唔少人受重傷未死

日本政府 怕無面性格
唔掂都話掂

福島又係咁
有無巴打仲有聽坂本九sukiyaki

巴打識貨,首歌嘅歌詞真係,可惜佢地揾唔返坂本九嘅遺言
無知一問
如果唔折返羽田
直接係海land
會唔會無咁傷亡慘重

唔好話海
河上面landing都已經好撚難同好撚勁
landing到仲會有人幫你拍成電影

仲要係勁CAST

真心想問 sully 嗰單點解可以咁順利land到喺水嘅?冇咁快衝落去?

唔同情況

架機係起飛100秒就無哂引擎動力

速度唔夠,好易stall,一stall就玩撚完

但其他野正常,叫做可以控制翼黎下降

其實都好難,所以先叫奇蹟

但JL 123
有無人可以列出危險既機型呀
lm
有d機場跑道附近種左好多樹
有咩事降落d樹度會唔會好d?

Eg Frankfurt

同撞牆冇分別

其實有跑道都未必land到

你想點列

睇左咁多好多集,而家因為設計瑕疵導致意外係幾乎無

而一啲咩

eg. 機師過疲,恐怖分子,機師自殺等 又唔關機型事

最後就係睇維修公司

咩維修不當跌左隻引擎落街,甩翼,儀器無cal好

中資維修就小心啲
其實呢單空難對國鐵算唔算係及時雨? 好似當年好多人即刻轉哂去新幹線
其實呢單空難對國鐵算唔算係及時雨? 好似當年好多人即刻轉哂去新幹線

國鐵民營化已經係大勢所催
好怕見到依啲生死嘅嘢。。睇到會心up.... 好容易將個人代入佢地
lb , p
非專業 其實點解飛機無降落傘
你話低飛低開好商技術 但只要開到降落失敗斷手斷腳點都好過死啊
之前日航training期間會有一日帶你去jal123個紀念館參觀
係入面有哂發生經過,原因,死者遺書
有個crew死之前淨係寫逃生程序係本note到 係不斷重覆
有好多客寫底對屋企人嘅真情告白同道歉無得再見佢地,例如叫家姐/阿哥照顧好媽咪,好proud of佢地。
睇到眼濕濕
負責safety嘅大粒野由第一日training到最尾個日都強調安全第一,唔會再有類似嘅事發生,因為發生呢件事後,日本人依然相信jal,所以唔可以令日本人/所以客失望
Sorry 1999

呢單係JAL 走下坡嘅開始喎

跟住911之後破埋產(好似係)
差唔多俾因航食哂飛日本d航線
你話低飛低開好商技術 但只要開到降落失敗斷手斷腳點都好過死啊

以前睇話有人研究過,不過好似話成本高到無可能每部機都裝

跳傘好似要train 過先得架喎
仲有玩跳傘嘅飛機一般都係好慢同好定
之前日航training期間會有一日帶你去jal123個紀念館參觀
係入面有哂發生經過,原因,死者遺書
有個crew死之前淨係寫逃生程序係本note到 係不斷重覆
有好多客寫底對屋企人嘅真情告白同道歉無得再見佢地,例如叫家姐/阿哥照顧好媽咪,好proud of佢地。
睇到眼濕濕
負責safety嘅大粒野由第一日training到最尾個日都強調安全第一,唔會再有類似嘅事發生,因為發生呢件事後,日本人依然相信jal,所以唔可以令日本人/所以客失望
Sorry 1999

呢單係JAL 走下坡嘅開始喎

跟住911之後破埋產(好似係)
差唔多俾因航食哂飛日本d航線

國內都比ANA 食住啦
之後國際線又係
以前有幾多人識ANA

以前睇話有人研究過,不過好似話成本高到無可能每部機都裝

屌 有幾高 求撚其click 幾個制對沖d 油都無80億啦

識唔識用先係問題
一向都覺得
如果坐係度既話 唔戴好安全帶
有咩事發生起上黎 簡直係底死同弱智

全程都戴,最多食野時校鬆少少
完全控制唔到?
如果可以飛落海會唔會好啲

利申9up

完全控制唔到
因為全架機液壓系統收左皮

無知一問 液壓係咪飛機既神經線?

液壓系統主要係控制飛機
肌肉會似d
神經線係電線

以前係,而家全部fly by wire用電線

我唔熟飛機野 但知道成架飛機有唔同結構一環一環咁防止/應對佢出事 真係遇到空難其實真係好似中六合彩咁彩數...

有單係維修佬check機時將氣壓由自動較到手動,之後忘記轉番自動...含機剷

你話係唔係一環一環啦
群馬縣警方以業務過失致死的罪名,將日航以及波音公司的相關人員20人移送前橋地檢署起訴,但最後都獲不起訴處分。事後日航董事長引咎辭職,而維修部經理和幾個基層職員、以及波音公司一個工程師以自殺謝罪。

如果發生係香港
一定冇一個要負責任,冇人會自殺
睇完心情好差
屋企有人做空姐
完全控制唔到?
如果可以飛落海會唔會好啲

利申9up

完全控制唔到
因為全架機液壓系統收左皮

無知一問 液壓係咪飛機既神經線?

液壓系統主要係控制飛機
肌肉會似d
神經線係電線

以前係,而家全部fly by wire用電線

我唔熟飛機野 但知道成架飛機有唔同結構一環一環咁防止/應對佢出事 真係遇到空難其實真係好似中六合彩咁彩數...

有單係維修佬check機時將氣壓由自動較到手動,之後忘記轉番自動...含機剷

你話係唔係一環一環啦

好似就係522
仲有單係用膠紙痴住咗pitot tube
想訓練stall recovery 點知救唔返
睇過咁多單 最sad都係UA93
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞