[年經][有圖]85年JAL123空難「墜機前錄音+遺書 」

399 回覆
140 Like 4 Dislike
睇完好驚 過兩日搭飛機去台灣 仲要係中華航空

中華對上一次出事已經係十幾年前
冇事既

就係空中解體之後痛定思痛大規模改革,先至無再跌過隻機落黎

btw有個朋友當日係搭解體個班機之後下一班ge長榮返黎

CI120 好有狗屎運
應該話737-800 有狗屎運,如果係空中解體,根本冇可能搵到原因
其實點解當時問佢近d降唔降落 佢唔肯

另外有講法認為當時機內氧氣不足令佢地判斷力出左問題

睇過一個戰鬥機機師training 即節目。
其中一個環節係測試訓練機師係低氧情況下即反應同判決
啲機師係低氧情況下,連最基本帶面罩既動件都做唔到

有提到話發現三個機師及機械師都冇戴過氧氣罩嘅痕跡
空管同機師之間嘅對話都發現機師反應遲緩

當時其實名古屋機場距離意外發生地點比較近,但係機師一直堅持要飛返較遠嘅東京,可能都係同缺氧導致判斷力下降有關

係相模灣上空爆炸既,其實都係近羽田多d
只係名古屋會順方向,折返羽田要轉向麻煩,好似係

冇事既

就係空中解體之後痛定思痛大規模改革,先至無再跌過隻機落黎

btw有個朋友當日係搭解體個班機之後下一班ge長榮返黎

CI120 好有狗屎運
應該話737-800 有狗屎運,如果係空中解體,根本冇可能搵到原因

記錄片
http://forum.chineseaci.com/t-1034
其實機師控制到半個鐘唔墜機好勁。當時做意外調查模擬飛行冇人捱到佢咁耐

當然而家有成功例子著陸。巴格達貨機

巴格達無左液壓
但JAL123係無埋尾舵
根本uncontrollable
就算唔撞山俾佢去到機場都會係crash landing收場
其實呢單野最仆街係自衛隊
美軍明明有軍機埋到現場
點知自衛隊話自己搞得掂
結果第二日先到,得反4個人生存
倖存者訪問話本身撞左山但其實有唔少人受重傷未死

日本政府 怕無面性格
唔掂都話掂

呢種性格去到最近既福島核災都仲維持住

這種性格,連隔離的「中國大陸」契哥俄羅斯都一撚樣,當年切爾諾貝爾核電廠爆炸,事發後,一直封鎖消息,核污染雲吹到歐洲,由瑞典政府探測核幅射不尋常,周圍問,最後當年蘇聯政府才承認!

不過講到最要面,隔離的契丹支那國有過之而無不及!
從來都係報喜不報憂!
永遠死傷36人以下!

當時其實名古屋機場距離意外發生地點比較近,但係機師一直堅持要飛返較遠嘅東京,可能都係同缺氧導致判斷力下降有關

係相模灣上空爆炸既,其實都係近羽田多d
只係名古屋會順方向,折返羽田要轉向麻煩,好似係

佢唔係爆完就停留係同一個位唔郁呀嘛

冇事既

係囉都十幾年
都係時候

兩條魚翅都差唔多
點解法國果個on9仔要要係咁拉隻機上去?

冇事既

係囉都十幾年
都係時候

兩條魚翅都差唔多

因航而家炒應該會執

因為法國

呢個真係豬隊友黎
一個傻仔搞到全部人陪葬

呢個真係豬隊友黎
一個傻仔搞到全部人陪葬

基本意識都冇

呢個真係豬隊友黎
一個傻仔搞到全部人陪葬

唔知stall 緊,以為turbulence downdraft 又overspeed 咪pull

呢個真係豬隊友黎
一個傻仔搞到全部人陪葬

唔知stall 緊,以為turbulence downdraft 又overspeed 咪pull

我睇YouTube 模擬片係有 stall
唔知佢當時有冇

呢個真係豬隊友黎
一個傻仔搞到全部人陪葬

唔知佢當時有冇

應該係有
但個傻仔搞錯左 死命咁拉高部機
如果佢無拉到比返個老機長搞可能救得返

其實甩左尾舵同液壓控制就已經注定左玩完

當然機師都唔知道

咁都有4個唔死
好彩冇錢去旅行
無知一問
如果唔折返羽田
直接係海land
會唔會無咁傷亡慘重

唔好話海
河上面landing都已經好撚難同好撚勁
landing到仲會有人幫你拍成電影

諗起薩利機長
無知一問
如果唔折返羽田
直接係海land
會唔會無咁傷亡慘重

唔好話海
河上面landing都已經好撚難同好撚勁
landing到仲會有人幫你拍成電影

仲要係勁CAST

真心想問 sully 嗰單點解可以咁順利land到喺水嘅?冇咁快衝落去?

機長判斷正確 同control 得到
好似係
想知無死個4個之後點

呢個真係豬隊友黎
一個傻仔搞到全部人陪葬

唔知佢當時有冇

應該係有

哂氣,個captain 知就take control再唔係攞stick priority 根本佢兩個唔知咩事
唔敢聽錄音

呢個真係豬隊友黎
一個傻仔搞到全部人陪葬

唔知佢當時有冇

應該係有

哂氣,個captain 知就take control再唔係攞stick priority 根本佢兩個唔知咩事

唔係話個老既知發生咩事咩
不過知果陣已經比個傻佬搞到就黎撞海

其實甩左尾舵同液壓控制就已經注定左玩完

當然機師都唔知道

咁都有4個唔死

佢地失控既程度僅次Free fall,

當然本應更多人救得返, 只係政府
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞