[年經][有圖]85年JAL123空難「墜機前錄音+遺書 」

399 回覆
140 Like 4 Dislike
係呢件事,班人成日話專業既空姐可以幫到乜野?

你想佢地出機艙托著架飛機幫手著陸?
落海吾會好啲咩,點解轉左吾轉右既?
其實點解落海會解體?咁豆腐既咩?
落海吾會好啲咩,點解轉左吾轉右既?

吾你老母咩
咁撚高速撞落海乜鳩都散啦

其實係人都知咁高速撞落海面係會散,你唔係以為討論緊呢點嗎?但你對比起撞落地面嘅話,係咪會見到些許嘅唔同呢?

其實係人都知咁高速撞落海面係會散,你唔係以為討論緊呢點嗎?但你對比起撞落地面嘅話,係咪會見到些許嘅唔同呢?

#128好似唔知喎

正是,想知答案
只可以講 航空今時今日係靠人命換返黎 不過車都係一樣
其實點解落海會解體?咁豆腐既咩?

你係五米高台跳水你就知 五米都包你痛到叫救命
之前睇過美國空軍架f15 無左一邊翼都成功降落到
我見人地話 水上迫降大部份都有生還者
係咪真
其實機師已經好努力
Respect
控制到30幾分鐘唔墮已經好勁 應該完全冇時間諗點LAND落海
睇完套片
有冇可能飛去海邊
剷落海之前跳機

天才

諾貝爾救命獎

升降機跳起論
好耐之前都睇過條片同錄音
個錄音最後係咁響個警報同機師大嗌果度到而家仲記得

BTW 記得果時仲睇過段酒空難紀錄片, 係講成機人連機師昏迷晒, 最後架機飛到無晒油係希臘海面墮毀
河口博次(52),兵庫縣屋市。大阪商船三井船舶神支店長。
遺書寫在隨身筆記本中,在上衣口袋被發現,219字。
"mariko
津慶
加代子
祝妳們好運
媽媽就拜託妳們了
爸爸真的感到非常遺憾
沒辦法再繼續幫助妳們
不知道是什麼原因
已經過了五分鐘
以後再也不想搭飛機了
神啊 幫助我吧
沒想到昨天大家吃的晚餐
竟然是最後一餐
不知什麼原因 飛機似乎爆炸了
有煙冒出來 飛機也開始下降
不知道會發生什麼事
真想緊緊抱著妳們
孩子的媽 真的很抱歉
再見了
孩子就拜託妳了
現在是六點半
飛機開始迴旋
而且急速的下降
對於迄今所經歷過的的幸福人生
我感到萬分的感激"

眼濕濕

BTW 記得果時仲睇過段酒空難紀錄片, 係講成機人連機師昏迷晒, 最後架機飛到無晒油係希臘海面墮毀

PULL UP 聲真係好得人驚

Helios 522
好撚恐怖 不過起碼佢地係冇知覺下死 冇咁痛苦

正是,想知答案

等我答你地啦...
我以前細過都覺得撞海可能冇撞地咁傷,因為「海」點計都係比陸地既密度低...

但後來我先明,原來空難除左撞擊即死個下外,其實有好多人係重傷未死。佢地可能重傷到唔郁得,同樣既傷,如果係陸地,只要救援既人唔會仲諗住係山下過一晚抖抖先既話 ,咁理論上只要捱到幾個鐘,都仲可能救得返...唔好睇少依到既人數,依到可以係十幾人至百幾人都得,視乎撞機撞得有幾狠...

反觀係海,冇錯可能因為衝擊力「相對」細左(其實咁高撞擊力,對人同飛機都係咁傷,想像你hp 100,但被對手扣你200 同300既分別),我當撞個下真係死少左人,但重傷者仍然好大量(死者變重傷者),而佢地唔係好郁到,架飛機仲要散哂沉入水底,唔使20分鐘,你已經沉死左...

有人可能話著定救生衣咩得...我同你講,架飛機唔散哂既時候,因為重量關係佢就變左一個籠咁trap 住你沉入水底,你就算撞個下行運冇傷咁勁都好,你依刻都死定......

巴打們,我問你地,依刻如果你地係機師,飛機講緊失哂控,你會揀陸地,定仲會揀海呢...
我次次搭飛機都好驚...成程我都會手心不斷出汗..無論隻機有無遇氣流都好都會係咁,有無巴絲都會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞