[年經][有圖]85年JAL123空難「墜機前錄音+遺書 」

399 回覆
140 Like 4 Dislike
完全控制唔到?
如果可以飛落海會唔會好啲

利申9up

完全控制唔到
因為全架機液壓系統收左皮

無知一問 液壓係咪飛機既神經線?

液壓系統主要係控制飛機
肌肉會似d
神經線係電線

以前係,而家全部fly by wire用電線

fly by wire都係行hydraulic,用電線俾轉訊號俾hydraulic actuator郁動
幾個重要flight control surfaces,即係aileron,rudder,elevator都仲留有cable鋼纜,以免hydraulic失效時,仍然可以有限度控制飛機轉向

JL123係舊款747-100SR,連flap都係行cable
河口博次(52),兵庫縣屋市。大阪商船三井船舶神支店長。
遺書寫在隨身筆記本中,在上衣口袋被發現,219字。
"mariko
津慶
加代子
祝妳們好運
媽媽就拜託妳們了
爸爸真的感到非常遺憾
沒辦法再繼續幫助妳們
不知道是什麼原因
已經過了五分鐘
以後再也不想搭飛機了
神啊 幫助我吧
沒想到昨天大家吃的晚餐
竟然是最後一餐
不知什麼原因 飛機似乎爆炸了
有煙冒出來 飛機也開始下降
不知道會發生什麼事
真想緊緊抱著妳們
孩子的媽 真的很抱歉
再見了
孩子就拜託妳了
現在是六點半
飛機開始迴旋
而且急速的下降
對於迄今所經歷過的的幸福人生
我感到萬分的感激"

NATION GEOGRAPHIC D錄音係咪真錄音黎
完全控制唔到?
如果可以飛落海會唔會好啲

利申9up

完全控制唔到
因為全架機液壓系統收左皮

無知一問 液壓係咪飛機既神經線?

液壓系統主要係控制飛機
肌肉會似d
神經線係電線

以前係,而家全部fly by wire用電線

我唔熟飛機野 但知道成架飛機有唔同結構一環一環咁防止/應對佢出事 真係遇到空難其實真係好似中六合彩咁彩數...

而家既安全用左好多人命換返黎...

入唔夠油, 飛到一半冇哂油趺落黎都試過
1978年6月2日,該機執行從羽田飛往伊丹的JAL115航班,在大阪國際機場著陸時角度過大導致機體尾部觸地(日本航空115號班機事故)。而飛機製造商波音公司對這起事故的不當修理成了引發後來空難的主要原因.。

尾部觸地事故後的1985年2月,該機客艙後部的廁所門便發生28次故障。然而維修報告書中並未將廁所門的故障歸結為上次事故導致機體變形導致。

全機人人命就係靠個幾粒釘 最後

華航CI611,全機人一樣係靠果一口柳釘

CI611根本就JL123翻版
1978年6月2日,該機執行從羽田飛往伊丹的JAL115航班,在大阪國際機場著陸時角度過大導致機體尾部觸地(日本航空115號班機事故)。而飛機製造商波音公司對這起事故的不當修理成了引發後來空難的主要原因.。

尾部觸地事故後的1985年2月,該機客艙後部的廁所門便發生28次故障。然而維修報告書中並未將廁所門的故障歸結為上次事故導致機體變形導致。

全機人人命就係靠個幾粒釘 最後

華航CI611,全機人一樣係靠果一口柳釘

CI611根本就JL123翻版

美航191...
認真
我大約十年前試過因為氣流而飛機急降
當時因為安全帶燈冇著 同埋因為係食野時間
好多人都冇帶安全帶
結果一急降 好多人(包括空姐同餐車)都飛上曬機頂
當時好細個 嚇到喊到痴線
我記得空姐有每人比張紙仔我地寫遺言
當時太細個都唔知寫咩好 淨係知如果真係死
至少爸爸媽媽係身邊

人生經歷過幾次就死既邊緣 好好彩每次都冇事
自此之後其實睇生死睇得好化
個天要你死既你避都避唔到
群馬縣警方以業務過失致死的罪名,將日航以及波音公司的相關人員20人移送前橋地檢署起訴,但最後都獲不起訴處分。事後日航董事長引咎辭職,而維修部經理和幾個基層職員、以及波音公司一個工程師以自殺謝罪。

個調查員要幾犀利先計到少粒鏍絲要行多萬幾次先爆
重要真係中
句the end好絕望呀
好似睇過好似discover channel既記錄片 好惨
其實機師控制到半個鐘唔墜機好勁。當時做意外調查模擬飛行冇人捱到佢咁耐

當然而家有成功例子著陸。巴格達貨機

D機師果陣應該谷到D腎上腺素爆晒燈
練習無可能做到咁
其實機師控制到半個鐘唔墜機好勁。當時做意外調查模擬飛行冇人捱到佢咁耐

練習無可能做到咁

壓力大到爆標, 成機人條命都係自己手上, 加上d 日本仔自負性格

練習無可能做到咁

其中一個機師係蘇城空難其中一名,他啱啱好有經驗蘇城空難嗰次經歷
(係wiki攞)
空難特別可怕

練習無可能做到咁

其中一個機師係蘇城空難其中一名,他啱啱好有經驗蘇城空難嗰次經歷
(係wiki攞)

你係咪講緊DHL個單?

練習無可能做到咁

(係wiki攞)

你係咪講緊DHL個單?

練習無可能做到咁

(係wiki攞)

你講果個唔係1989?
呢單1985喎
有個錄音又係講咩美籍華人空姐 仲記得姓鄧
聽撚到喊

911嗰次

練習無可能做到咁

(係wiki攞)

你講果個唔係1989?
呢單1985喎

我指03年貨機嗰單
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞