[年經][有圖]85年JAL123空難「墜機前錄音+遺書 」

399 回覆
140 Like 4 Dislike
完全控制唔到?
如果可以飛落海會唔會好啲

利申9up

完全控制唔到
因為全架機液壓系統收左皮

無知一問 液壓係咪飛機既神經線?

液壓系統主要係控制飛機
肌肉會似d
神經線係電線

以前係,而家全部fly by wire用電線

我唔熟飛機野 但知道成架飛機有唔同結構一環一環咁防止/應對佢出事 真係遇到空難其實真係好似中六合彩咁彩數...

有單係維修佬check機時將氣壓由自動較到手動,之後忘記轉番自動...含機剷

你話係唔係一環一環啦

仲要撞岩兩個機師無check到,同留意唔到
想知自衛隊死要面搞到明明有生還者都變死者 啲日本國民有無屌爆嗰政府 定淨是屌間維修公司

唔敢click入啲link 怕有陰影

個調查員要幾犀利先計到少粒鏍絲要行多萬幾次先爆
重要真係中

應該用電腦stimulate

就算係用電腦
咁趕咁緊急都一搵就搵到個原因原來係關鏍絲事

電腦simulate 計幾日都幾唔完喎
當solid 咁計真係計唔完的
咁又唔洗咁sad,你係咁睇air crash investigation 緊係覺得多意外,其實飛機意外率呢十幾年都好低(你講多左蝗captain同香港用個十九system我駁唔到

遲早要黎香港拍
睇過Simpson
條友問「有事都死緊嫁啦,戴安全帶黎做乜」
個空姐話「認返你條屍」

我又覺得好有道理

遇氣流又未必死嘅
講開恐怖 之前睇過nation air 2120
呢個係我睇aci睇到好心寒
d屍體係飛機上面跌落黎
有唔少空難都係天氣差搵唔到機場
成日想問 點解能見度低果陣唔用ILS
唔係安全過人手降落咩?
有唔少空難都係天氣差搵唔到機場
成日想問 點解能見度低果陣唔用ILS
唔係安全過人手降落咩?

你估周圍都有咩, ILS 有分級,唔係全部都可以auto land,其實亦prefer manual landing
有無人可以列出危險既機型呀

睇左咁多好多集,而家因為設計瑕疵導致意外係幾乎無

而一啲咩

eg. 機師過疲,恐怖分子,機師自殺等 又唔關機型事

最後就係睇維修公司

咩維修不當跌左隻引擎落街,甩翼,儀器無cal好

中資維修就小心啲

HEACO 好好咩

一定好過casl
有d機場跑道附近種左好多樹
有咩事降落d樹度會唔會好d?

Eg Frankfurt

同撞牆冇分別

https://youtu.be/bzD4tIvPHwE

可以參考尼條片
好出名既a320電腦system自炒

哩架A320當時好似冇客

係咪睇得多朱羅紀公園

呢條片 好似係第一架A320 出廠試飛 表演。。點知一飛就炒左
有d機場跑道附近種左好多樹
有咩事降落d樹度會唔會好d?

Eg Frankfurt

同撞牆冇分別

https://youtu.be/bzD4tIvPHwE

可以參考尼條片
好出名既a320電腦system自炒

哩架A320當時好似冇客

係咪睇得多朱羅紀公園

呢條片 好似係第一架A320 出廠試飛 表演。。點知一飛就炒左

印象好似係做low pass 但flight plan 同briefing 都唔知前面有terrain
有無人可以列出危險既機型呀

睇左咁多好多集,而家因為設計瑕疵導致意外係幾乎無

而一啲咩

eg. 機師過疲,恐怖分子,機師自殺等 又唔關機型事

最後就係睇維修公司

咩維修不當跌左隻引擎落街,甩翼,儀器無cal好

中資維修就小心啲

HEACO 好好咩

一定好過casl

咁機型都有分嘅
新model點都安全啲
ma370如果搵唔返黑盒係咪永遠都唔會知發生咩事

要recover 到啲data 先有用

AF447又係好神奇
個黑盒係海底成兩年都冇事

搵番都未必知
MH370比較特別,因為CVR熄左,熄左之後對話係唔會知

類似案件有97年MI185,NTSB以其他証據認為係機長自殺

AF447又係好神奇
個黑盒係海底成兩年都冇事

正常係承受到一定嘅壓力
睇完個post立即上網揾返d空難歷史,睇到個心都唔舒服
睇完個post立即上網揾返d空難歷史,睇到個心都唔舒服

愈睇愈入神
好吸引
返屋企再睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞