[年經][有圖]85年JAL123空難「墜機前錄音+遺書 」

399 回覆
140 Like 4 Dislike
點解法國果個on9仔要要係咁拉隻機上去?

呢個真係豬隊友黎
一個傻仔搞到全部人陪葬

唔知stall 緊,以為turbulence downdraft 又overspeed 咪pull

我睇YouTube 模擬片係有 stall
唔知佢當時有冇

應該係有
但個傻仔搞錯左 死命咁拉高部機
如果佢無拉到比返個老機長搞可能救得返

哂氣,個captain 知就take control再唔係攞stick priority 根本佢兩個唔知咩事

唔係話個老既知發生咩事咩
不過知果陣已經比個傻佬搞到就黎撞海

咁同佢control dive 無分別只不過係唔同人

呢個真係豬隊友黎
一個傻仔搞到全部人陪葬

唔知stall 緊,以為turbulence downdraft 又overspeed 咪pull

唔知佢當時有冇

應該係有

哂氣,個captain 知就take control再唔係攞stick priority 根本佢兩個唔知咩事

成機人好無奈咁俾一個on9機師整死哂
點解法國果個on9仔要要係咁拉隻機上去?

呢個真係豬隊友黎
一個傻仔搞到全部人陪葬

唔知佢當時有冇

應該係有

講緊假設早D搵返個老機長去睇應該無事
唔係純粹就咁換位呀
留名
河口博次(52),兵庫縣屋市。大阪商船三井船舶神支店長。
遺書寫在隨身筆記本中,在上衣口袋被發現,219字。
"mariko
津慶
加代子
祝妳們好運
媽媽就拜託妳們了
爸爸真的感到非常遺憾
沒辦法再繼續幫助妳們
不知道是什麼原因
已經過了五分鐘
以後再也不想搭飛機了
神啊 幫助我吧
沒想到昨天大家吃的晚餐
竟然是最後一餐
不知什麼原因 飛機似乎爆炸了
有煙冒出來 飛機也開始下降
不知道會發生什麼事
真想緊緊抱著妳們
孩子的媽 真的很抱歉
再見了
孩子就拜託妳了
現在是六點半
飛機開始迴旋
而且急速的下降
對於迄今所經歷過的的幸福人生
我感到萬分的感激"

眼濕濕

好心up
河口博次(52),兵庫縣屋市。大阪商船三井船舶神支店長。
遺書寫在隨身筆記本中,在上衣口袋被發現,219字。
"mariko
津慶
加代子
祝妳們好運
媽媽就拜託妳們了
爸爸真的感到非常遺憾
沒辦法再繼續幫助妳們
不知道是什麼原因
已經過了五分鐘
以後再也不想搭飛機了
神啊 幫助我吧
沒想到昨天大家吃的晚餐
竟然是最後一餐
不知什麼原因 飛機似乎爆炸了
有煙冒出來 飛機也開始下降
不知道會發生什麼事
真想緊緊抱著妳們
孩子的媽 真的很抱歉
再見了
孩子就拜託妳了
現在是六點半
飛機開始迴旋
而且急速的下降
對於迄今所經歷過的的幸福人生
我感到萬分的感激"

眼濕濕

好心up

唔知佢當時有冇

應該係有

唔係純粹就咁換位呀

根本唔應該發生呢啲咁on9既事

只能夠話驚到忽左

另一個機師推緊個頭,無留意隔離條on9竟然仲拉緊

唔知佢當時有冇

應該係有

唔係純粹就咁換位呀

只能夠話驚到忽左

又或者咁講,講AF447果集ACI最尾有講到一樣野,AF個training本身無問題,根本問題在於training完全無類似情況下訓練,係現時咁依賴auto-pilot下一出呢d問題就玩完
個人想ACI拍一集講TE901(早幾輯話拍,但最後都係不了了之)

唔知佢當時有冇

應該係有

唔係純粹就咁換位呀

只能夠話驚到忽左

又或者咁講,講AF447果集ACI最尾有講到一樣野,AF個training本身無問題,根本問題在於training完全無類似情況下訓練,係現時咁依賴auto-pilot下一出呢d問題就玩完

我冇記錯係所有Airline 都有類似既training,
即係模擬緊急既情況下要你即刻做出正確判斷

就好似走火警演習咁. 個個都知要行去集合點數人頭

但到真係火警發生個陣d人就唔係咁理智....或者甚至反應唔到

個on9機師似乎就係咁

唔知佢當時有冇

應該係有

唔係純粹就咁換位呀

只能夠話驚到忽左

我冇記錯係所有Airline 都有類似既training,
即係模擬緊急既情況下要你即刻做出正確判斷

就好似走火警演習咁. 個個都知要行去集合點數人頭

但到真係火警發生個陣d人就唔係咁理智....或者甚至反應唔到

個on9機師似乎就係咁

一來(一路都hold起機頭就明顯係驚到反應唔到),二來AF447單野仲有一點特殊
就係一度個空速係唔可信後來融冰先變番啱,好明顯Bonin係唔夠經驗睇到幾時可信幾時唔可信

ACI最尾講左樣野,佢批評而家成個training有問題,完全無針對過auto-pilot失效時要點做
呢單火車出軌而家先2審判幾個社長無罪
http://www.huffingtonpost.jp/2017/06/13/story_n_17067238.html
會捉最底層個D維修員
係格離post見到呢個post
半海半陸地 沙灘得唔得
遺書永遠都係有種魔力,無論係林覺民咁蕩氣迴腸嘅時代背景定好似呢封咁都係睇到我好想喊
除左氣體外,任何液體或略體高速撞埋去都係死路一條...
希望你地用唔到,記住如果你知你會急降落海到一定唔好幫救生衣打氣先,一定要出左機倉先可以打氣
我坐過幾次夜巴 好辛苦架
依家睇番資料,原來板本九都係死響呢次空難。雖然佢係年代久遠的歌手,但佢響日本份量真係好重,係唯一一個日本人唱日文歌可以上到美國Billboard Hot 100冠軍的歌手。

https://youtu.be/SPWDhYiHl44
d圖係咩黎?唔敢睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞