9988 阿里巴巴 價值投資法 討論區 2

1001 回覆
10 Like 50 Dislike
我覺得最大個問題唔係係基本分析個part……係你想越跌越撈,呢d先輸鳩死人認真……月供成最大既問題都係呢個,乜鳩都機械式分段買入……
感恩
129再吸
其實有賣一定有買,點為之流出?
我......好鐘意你呢個見解
巴打 想問下你個Excel自己砌個細節 下載10份10K
定係有個網站齊細節?
Charlie Munger nearly doubled down on Alibaba as share prices dropped https://seekingalpha.com/news/3749214-charlie-munger-nearly-doubled-down-on-alibaba-as-share-prices-dropped?source=copyToPasteboard

巴打 我地有人增持BABA
自己逐份年報睇,逐份跟住入excel,純labour work,都要用兩三日,所以細項未必入得哂,一來我未必明得哂,二來真係唔夠時間精力咁入法

如果發現有錯請指正。之前貼link嗰啲excel都係咁自己入
Adore
人地入哂10年數據比你一覧無遺
已經好夠啦
自己分析自己啦
仲問得出呢句說話
on9, 我去yahoo睇都得拉
師兄,月供成係on9黎
凡係佢覺得有質素,都會叫人去買,但從來唔會自己去買。
只有簡易 得3年
未有詳細跟10年
確實yahoo係篩選股票幾好嘅選擇,師兄識寫程式分分鐘一下就抄哂落黎慢慢玩(利申我唔識,寫寫下發現自己都好多野唔識),但佢用standard template入哂不同行業嘅報表數字,有好多野始終反映唔哂,甚至唔肯定分類得合唔合適,所以我覺得佢係一個好好用嘅工具去做初步篩選,但一到要認真研究值唔值得買,始終都係還原基本功,睇年報了解細節會好啲
完全同意
如果你覺得on9,你Show個網站比我可以睇到10年同埋詳細版本,我都想學到野
個Programme 好似叫Python,
太好啦你 咁好人得唔得架
我嘗試緊 痴埋10年 都幾難痴
咁公開分享,容易啲比有心ching多隻眼望下,比多啲insight學多啲嘛,拋磚引玉啫

不過其實你地load唔load到個excel file? 唔知咁樣貼onedrive link work唔work
Load到啊 要耐少少
我鐘意用Google Drive
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞