9988 阿里巴巴 價值投資法 討論區 2

1001 回覆
10 Like 50 Dislike
唔清楚啊 再跌我都會繼續增持
group 死 link
註冊個名都可以打飛機? 知唔知大陸D公司, 係會特登咩鳩相關名都註冊晒先,等之後真係用到, 唔洗煩, 或者唔俾其他人用相關既名係到抽水
例如 阿里媽媽 阿里爺爺 阿厘巴巴 咁, 佢都會註冊晒佢, 因為註冊個名係好撚平成本 之前海底撈 都註冊晒 咩河底撈 池底撈 上海底撈咁, 幾百個名啦
同埋 你覺得FB 係改名之後先會開始發展 元宇宙依方面? 一早已經做晒相關野啦 吹到巴巴 早過FB 行動
btw 有幾多個人真係知元宇宙係咩黎
個個以為ready player one 就係元宇宙
升!
Still Okay ar
出唔到國際冇用
黎黎去去都係果14億人生意
未計仲有無數公司挑戰佢
link expired
You mean TG Link?
師兄啱,睇返fb應該早幾年由買oculus開始已經佈緊局,不過佢而家退役oculus又買within,似乎佢以併購技術為主,唔知會行到幾遠

巴巴騰訊近排似乎先係真正起步,騰訊未深究,睇新聞(貼link)巴巴似係會自己研發,又唔係乜都未有嘅,不過真係似乎仲好初階,同埋唔知點engage佢嘅購物體驗入去,但至少佢係向緊前行,未至於落後於形勢,叫做有多個所謂增長點比大家期待下囉

https://m.moneydj.com/f1a.aspx?a=62afdc67-d5e1-4305-aaff-d756ba21d77a

都係等下星期半年結再睇多啲端倪

其實諗諗吓,買2814大包圍可能先係王道
其實所謂既元宇宙 一直都行緊,唔係新野黎
唔好俾fb 或者傳媒吹到 好似好特別咁
元宇宙只不過係講緊生活既重心轉移, 好多野以網上既形式數碼化進行
好簡單 舉ig做例,你follow 既外國大波妹,你睇到佢既一切都係 佢ig上面既形象,你了解一個人由真實見到佢,變左做數碼既形式,
再舉淘寶做例 ,而家d人買野 唔洗再行實體店 轉哂網購
其他仲有開會啊,返工啊 等等
可能你覺得依d唔算,
咁暫時黎講最元宇宙既 就係幫打機入面既人物買skin 裝飾,個個人物取代左現實既你,個人物就係代表你,係game入面人人都係用虛構人物做交流
係架,上面條link巴巴都有話簡單講可以當係下一代互聯網,或者類似互聯網立體版

就咁諗真係無乜特別,其實要睇往後元宇宙科技於應用上有無breaking point,好似3g未有iphone前都只係快啲嘅2g,而iphone 2大家都只覺得只係電話加ipod,無乜特別,直至iphone 3g一個breakthrough就改變左往後十幾年嘅生活習慣,所以5g以後有元宇宙係令人期待,但真正成型會係幾時,其實都無人知,但插定旗似係而家嘅指定動作,感覺大家覺得好似買左實中,只差會中幾多,唔買就一定輸咁…諗返其實bitcoin都係咁一步步走上黎

Anyway,其實只係想講,巴巴正業仲正常發展,而佢押注長期發展嘅都係向正路方向,佈局make sense,財政上又穩健,所以我會比啲耐性,由得佢放係度上上落落,過幾年先再檢討,當然要繼續踩佢嘅我都無野可以解,因為股價低沉,但個價係over-reacted定真係反映緊現實,只有時間先證實到啦,捱緊價又有信心嘅巴打一齊共勉啦
望佢三至五年升返現價雙倍啦
當有5G普及 就會好多野搬上網上進行
3-5年現價雙倍係正常想睇下有冇機會450
大家覺得會幾時升返?近排氣氛麻麻地咋 wor
其實大陸經濟跌緊,應該都要預時間經濟重置,準備過冬先啦
電話十年前 同 十年後已經兩個世界,好難想像十年後係咩世界
買中丐,終乞丐
其實買NVDA TSLA FAAMG 呢啲悶悶地贏咪仲好,再唔係買VOO VTI QQQ都OK
今朝明明見佢升10%
勁假時段
加油
今日大爆升冇人講?
2% 靜啦
返返歷史高位再推Post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞