9988 阿里巴巴 價值投資法 討論區 2

1001 回覆
10 Like 50 Dislike
其實你有冇諗過一個因素
所謂價殘而無經濟問題既股票
而同時間同版塊既股票都識升既時候
個隻股票會唔會有d 咩暗病,而係basic on 自己個套,可能完全filter 左 呢d 不行因素

不如諗下呢個方向
我認同baba 既實力
但呢個實力既發展,係建基於大陸完全放手比呢類企業上位既時間中成長
呢個政策/手段,係造就呢隻mega 既誕生
但當政府個方向係收緊翻d 規管
咁佢既基本面就要重新重估,因為自古以來養活佢既環境已經唔再存在
咁都係佢自己選擇啫
針人地有點無聊
唔洗同佢地講咁多
佢地既所謂分析只不過係支持自己唔賣,間公司一早唔同左,大户一早係上年拋售,不過佢地當睇唔到
我只能話係懞丙,價值同支那股根本係矛盾!
話時話, 好耐冇見日巴條撚樣
如果基本面只係睇條數
咁個個都走哂去買港股啦
洗撚買美股
大堆低PE殘價股都無人理就係因為內地政策問題
只睇財政而唔睇埋外圍風險因素同呃自己無分別
你坐貨係自己申請唔怪得人
同埋隻股仲要outperform個market極多先可以頂住股價
你仲要-26%
成件事好荒謬
呢到有幾位巴打係好硬頸
上次同佢地討論BABA既估值果陣好似仲係150幾
今日130蚊都穿埋
呢位巴打仲要係冇會計底
但堅持睇數做決定既人
忽略左一樣好撚重要既野
數係過去既表現
股票係買將來既預期
我係會計師都唔會淨係盲目睇數買股
我覺得開始見到政策影響嘅方向:阿爺比你繼續賺錢,但唔比壟斷,所以本業生存到,但利潤應該會繼續跌,而問題係而家經濟唔好,所以業績更傷

佢電商本業優勢仍然存在,有規模、高消費客戶所以利潤高啲(你見hktv、京東呢啲規模唔夠或者靠薄利搶客嘅,賺大錢好難),但唔可以好似以前咁靠佢過世,就算捱過呢轉經濟低潮,只要京東繼續追,到時巴巴嘅護城河應該都會用得7788(但唔代表我覺得京東會好過巴巴)

短期要睇佢雲服務成長,可唔可以做到另一個業務增長點,希望快啲轉盈,咁就可以有新發展(最後都係發展到好似阿馬遜咁),如果淨食老本,就算唔再沉都應該唔可以爆返上黎
我坐巴巴無怪過人架巴打
而且我個倉都唔係隻隻都要坐
成個倉總有啲賺有啲蝕,而考慮換唔換倉每個人都有自己一套,我都只係路過係度分析下自己諗法啫,又唔係開youtube patreon收人

但屌醒人是對的,所以我會小心啲,諗多少少點manage而家巴巴持倉
樓主話過自己80% 9988
我明個分歧位,其實主要係大家對大陸經濟信心同政策風險睇法唔同

大框架係,我唔覺得大陸經濟會崩潰,所以而家經濟唔好,但我相信最終會復元,而政策打壓係全方位,唔係淨係好似以前打政敵咁針對一兩個,咁只要有實力生存落去,就有機會攞到下一個經濟週期紅利,而巴巴呢一段時間仍然繼續有發展佈局,證明佢有生存空間及生存能力,咁政策風險已經可控得多…內房嗰啲先至係毁滅性影響

簡單講,大家只係好友淡友嘅分歧,所以輕鬆交流下就算,唔駛太上心,我目的唔係要說服邊個落搭,只係分享我諗法,無惡意
簡單咁講,eps QoQ大跌,調低er guidance,係咪代表基本面轉咗?
fb 見到
業字都寫錯,地產狗真係要重讀小學
市場會懲罰睇錯市嘅人
佢哋on9計而家既cashflow

唔會estimate未來既cashflow, 增長,因素,趨勢

on9一條
可以單一股票80%, 已經係on9仔
首先要定義我嘅基本面:公司維持盈利能力因素

基於呢個定義,係我角度,盈利倒退唔一定係基本面改變,如果係咁所有股票面對經濟週期下行全部都要沽,重點係盈利倒退嘅因素…舉例,可口可樂,收入好難高增長,但品牌品質、銷售能力不變,就算經濟差而收入跌,我唔會話基本面改變而沽

而家巴巴維持高利潤能力下降,亦預計可見將來都唔會去返往後高增長,而利潤下降主要受大陸經濟差同反壟斷影響,對我黎講只有後者影響我對基本面睇法

不過由於上述兩個大因素combo出現,加上巴巴開始加大資本投資,到底反壟斷實際影響利潤有幾大,我暫時分唔到比重(因為就算京東,其實業績都倒退,只係無expected咁差,而京東模式係低利潤,利潤變化好難完全直接同巴巴比),而且巴巴本身都已經做到好大,大陸市場總會飽和,除非海外市場有突破,否則繼續高增長本身都無可能

至於巴巴而家下行週期加大投資能否鞏固自己領導地位,保持往後盈利能力以抵消反壟斷影響,都要時間觀察,如果投資有成效,咁就證明巴巴本身市場實力已經做到一條護城河,唔駛靠合約壟斷,而現階段雲業務收益都越來越好,所以我選擇繼續等一等
已經賺緊 (負) $1.9
仍然跑贏大市
跑嬴大市個隻叫 700
恒指一個一個愈低既低,700 個底愈來愈高
你隻巴巴,恒指未穿十月頭個底,你都衝左落去啦

原來你睇野睇一日,失敬失敬
https://youtu.be/SQv8JcO5Ydk

知巴打你重貨,但感覺你d 分析都帶好多個人情感,建議你睇睇上面條片,好詳細分析左季績同比較baba 同其他中美同業
Sor, 係跑贏我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞