9988 阿里巴巴 價值投資法 討論區 2

1001 回覆
10 Like 50 Dislike
頭香
冇得跟番之前個Poast ge
唔好斷言
佢年年都突破 大概率突破既
刷單都刷出個未來
補反最後個reply:

主要三隻,都係今年買

0270 均價10.8(買左三注,11.9(除淨前),10.7同9.6)
1475 均價5.84(三個月前買,大概6.2(除淨前)、5.8、5.3呢啲位入)
9988 均價187

仲有一隻少貨,上年買一注今年買多一注
1883 均價2.60

其實上年疫情期間有三隻股票嘅買賣(買嘅時候都係掃哂佢地咁多年年報,覺得佢哋盈利能力無理由個價會咁差),令我今次比較決心坐耐啲,一隻303,當時均價44.2;一隻327,均價5.18;一隻1373,均價1.84

前兩隻買完仲跌,捱左半個月對自己信心唔夠,之後升到上天,第三隻上年10月$2.2 take左profit,之後繼續升,因為咁我屌左自己一排,不過後尾諗返可能因為之前比較少買啲非藍籌類嘅個股,所以唔夠信心坐貨,都係一個經驗

以上呢啲股想睇佢年報啲數我都可以share
唔知會唔會期間停電
要補Reply ar Quote唔到落去
停電好似影響幾大咁
9月尾遮 仲有一個月多時間
講真現價應該買,但係唔好過人世……
270 唔知點解呢排係咁跌
均價$11.5
150入左
樓主我黎lm啦
https://1drv.ms/x/s!AuUmQb_wxhOUc5t7SdjvQ7kAHMQ

270係一隻怪獸,唔係簡單嘅水務股,水務只佔佢一半盈利,其他係百貨、地產、酒店租務、道路收費,所以買佢,其實係買緊1.水務;2.粵廣經濟

如果睇年報(貼左link),疫情對佢嘅盈利影響主要係酒店百貨,數字上其實唔大,不過睇真佢cashflow,其實多左好多應收賬,即係有生意額但未過到數,而借錢亦多左,加上投資水務權利呢啲本業擴展,其實佢cashflow整體差左

而佢仲有搞地產,而家阿爺住房不炒,加埋恆大,我相信呢方面嘅盈利會受壓(20年佢賣屋都佔左25%收入架,而balance sheet嘅current assets還有不少樓,實際兌到幾多現要今年年報先知),自然短期股價唔會靚

我買佢係因為佢水務主業仲繼續發展緊,亦相信佢財務夠穩健捱過地產同疫情風波,最終經濟回復正軌嘅話,咁佢嘅價值會出返黎,而佢捱價會易過巴巴,因為而家有6厘息(以上年計,而今年半年息係高過上年,師兄11.5都有4.5厘唔錯啦),佢cash balance夠深,信佢夠本可以捱得過低潮,不過今年咁多事,到時出年報都要認真睇下佢cashflow有無進一步惡化,但現時以佢過去營運表現同派息,而家係幾吸引,所以我入幾注紮袋
好多人鐘意收住息捱價
咁出色
連燈仔真係好燈,前幾日講到巴巴100都唔值,準備執笠咁,今日就大反彈,買連燈仔對家真係冇得輸
繼續持有
每年Review 基本面 先會知道幾時賣
呢個真,自從我睇年報之後,我清倉得最成功嘅股係0003,當年2017開始月供,供到2019年頭停,均價14.2,因為入到2018年報嘅業績,併埋之前年份睇(詳細可睇link),感覺好不安,因為股數每年攤薄10分1,但無乜邊年盈利追到10%,但股價係咁升,睇唔明,到最後均價17.7放哂,之後再升到成$20,但再之後大家都知

睇一份年報其實睇唔到,因為佢會比個調整盈利比你睇等你覺得賺左好多,令你錯覺以為持股值錢左,但多幾年併埋就知唔對路。因為紅股唔係跟盈利按比例黎定,而係年年10送一,令我覺得呢個玩法只係益左大股東,因為佢地SH唔會賣,每年股數加10%,間唔中回購下啲街貨,佢話事權就越來越穩。有左呢個諗法,令我對佢無左長遠信心,所以好快斬纜,估唔到避左呢兩年回調

而呢隻我無好似939咁留啲收息,因為供得兩年,股數唔多,而且佢派息主菜係紅股,現金好少,留黎無乜意義,所以選擇清倉

https://1drv.ms/x/s!AuUmQb_wxhOUcGwWvxn2cz3ImqQ
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞