9988 阿里巴巴 價值投資法 討論區 2

1001 回覆
10 Like 50 Dislike
媽咪麵點睇阿里裂口爆跌
https://lih.kg/2781100
都會既
錢銀就唔講啦
基本面受到嚴重影響就會止蝕
唔驚啊 價值陷阱
暫時依家帳面15%左右啦

終於睇咗季報,對比JD同巴巴6-9月季度業績,其實都幾出乎我意料之外

原來JD商貿收入大過巴巴 (6-9月總收入:2238億 vs 1712億。註:JD將零售同物流拆開兩大項,巴巴將物流計入商貿之下),但相關盈利只有巴巴三分一 (72億 vs 256億),即係JD係做薄利生意;

巴巴季度盈利對比上年同期由23.6%跌到15.0%,但其實JD都由3.81%跌到3.22%(註:JD係零售加物流得出條數),即係話經濟環境係差咗好多,所以高利潤嘅商貿傷過薄利商貿;

JD新業務連未分項損失共蝕46億,佔商貿(即零售加物流)賺嘅錢(72億) 64%,上年同期只有36%,即係越燒越勁;巴巴其他業務蝕106億,佔商貿盈利(256億) 41%,上年同期係56%,即係有啲cut loss,減少損失重點係數碼娛樂同未分類項目,而創新一項係蝕多咗,唔知係咪改變佈局專注多啲研發,唔再搞咁多媒體野,始終阿爺打壓

JD條數都唔係好(其實佢只係無大行預期咁差),反映巴巴差於預期可能反映咗大陸經濟而家嘅情況嚴峻過大家預期,其實巴巴解業績時都有類似解釋

要諗嘅係,JD仲係燒錢狀態,仲要而家商貿其實利錢細咗,佢本身做薄利多銷,燒錢發展其他業務風險其實唔細,而巴巴壟斷紅利似乎已經過去,但雲業務似乎就快可以轉盈,而且燒錢有所收斂,財政仍然健康,捱過大陸經濟下行風險應該不成問題,但無可否認就算對佢有信心呢幾年都要捱價,因為本身佢嘅生意同大陸經濟週期高度相關,而現在正值經濟低潮,加上之前嘅事端,被一沉百踩下,短期股價唔會靚絕對係合理,但咁亦都係價值投資值得留意嘅時刻

當然,搏唔搏係個人決定,本身單睇新聞講巴巴條數我都有啲驚,但攞咗季報比較埋JD我就定返,因為條數似主要受經濟週期影響,咁就值得留意多一段時間,睇佢營運抗壓可以有幾強。

話阿爺打壓巴巴,數字話比大家知其實全民皆傷,有能力唔死自然可以笑到最後,而我覺得巴巴似乎仲係身體健康過JD,個底夠厚而且營運上都穩健啲,time cost呢啲野,你每秒鐘都賺到錢就緊係唔好浪費時間討論價投啦
比較埋PDD你就更加定
JD PDD 燒緊錢
賺得少 選擇忽略

印錢機印少左就大跌10%
都出色

市場對阿里巴巴已經失去信心
其實都係好事
跌無可跌既時候就係物極必反

市場講黎講去都係PDD JD 抖音同埋快手
比較番競爭對手
其實BABA仍然有返城河存在
BABA投放未來 就係增速放緩
其他公司投放未來 獲利可遇見

真係任人UP
自己分析最實際

買得就捱價 呢個係事實
買得中概股就係唔同跑道 與美股相比
睇返PDD呢一年走勢同巴巴餅印咁,睇完都可以話阿爺打壓唔係巴巴死因,大陸經濟差先係內在主要原因…如果咁睇,大陸經濟其實都幾差

所以買佢嘅要諗,對大陸經濟回復幾有信心

Don’t bet against America就聽得多,唔知可唔可以apply係大陸
佢點似巴巴都好
PDD未印到錢就係未印到錢
一賴野就出事 要配股 發債
大陸經濟係差 呢個係Fact
巴巴因為咁都係Fact
巴巴依家明顯玩損人利己
大家搶高獲客成本
京東 經營利潤率低 去搶客
BABA都可以做 佢唔太想做 或者
天貓VS 京東
而家都淘特VS PDD
BABA一齊去做既話 大家都係惡性競爭
係零和遊戲 唔係正和遊戲
燒燒下 都係冇錢者輸 舉債舉得多輸
借貸利息一加就知雄與雌
都係睇長遠,一季未必知對與錯
長期係咁就開始基本面賴野
一沉百踩係正常
大家都假設巴巴一季衰 季季衰 就調低目標價
假設所有野不變
假設張勇見到係咁 都係on99管理公司
假設張勇見到係咁 都冇人提醒佢
冇錯既.. 所有野都係假設再假設

咁易預見到
股票就唔會無啦啦大跌或大升
所以小心分清楚咩係Fact 咩係Opinion
呢樣好重要
就算唔講價唔價值 jd成撚日裂口上裂口落 揸都揸得心驚膽顫過9988
137.4 入咗一手
係時候反彈
主要係睇市場焦點預期,內地電商市場幾近飽和競爭,可以講大部分內地互聯網企業都有搞電商,加上巴巴已經係第一市佔,變相令巴巴想像空間減少。而第二第三就令市場更多想像,可不可以搶掉巴巴的蛋糕。所以市場對京東更加寬容,但事實係巴巴財務比京東拼多多健康,只不過係資金氾濫的今日,蝕錢根本不重要,最重要的是講故事,能不能俾市場想像的空間。
美股baba創左新底
巴打點睇se meli 呢啲外國電商 可唔可以拍埋一齊比較
lost 43%
聽日買5手試下底先
各位巴打我真係無信心了
-30% 真係好撚離譜
雙底喎 識玩
好撚灰。 260 溝到150都仲跌
死撚左去啦馬雲
均價幾多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞