9988 阿里巴巴 價值投資法 討論區 2

1001 回覆
10 Like 50 Dislike
主要都係想收返多啲稅,而家電子錢包咁普及更加容易追。
珍惜生命,遠離中概,世上有咁多好股,點解要買隻垃圾先
估計都係,其實亦都正路,但推行方式一刀切真係好中國特色,拍案叫絕
巴打上面玩到咁都唔會轉啲去其他地方?收返曬啲權唔似再會做得大
一陣仲衰過中移動,人地中移動百幾蚊跌完上唔返起碼年年仲有高息,巴巴上唔返連息都冇唔知為乜
小商戶好快又會想收返現金方便少報稅,不過而家啲人依賴左電子支付應該真係返唔到轉頭。

不如話阿爺一早就步署好晒
其實做咩有咁多人走入黎挑人機
全日最低位129.1收市,好慘啊
因為大家都比baba 坑殺過
9988真係好多人輸光終身積蓄兼破產,馬雲確係害人不淺
創新低阿!!樓主死去邊呀!屌你老母!
因為樓主淨係覺得自己o個套啱,仲要開個group踢晒唔啱聽既人
喂咁依家基本面有冇變到?
合理區:262-321
便宜區為合理區低位的66%
便宜區為:172.92

雙1111區為:129.1
穿咗歷史低位只會再跌
馬雲算唔算?
我等睇樓主出來話一早沽哂貨
樓主死出嚟阿,我屌你老母呀!垃圾!價你老母投資
真,要面對巴巴唔會升番上去,升得番上去既話,其他只會升得仲多
多謝巴打建議

我有猶豫過,但自己有幾次經驗都係坐得唔定而被波幅震走,明明坐落去真係翻到身,而以往賺到5、6成嗰啲都真係環境惡劣時儲貨,慢慢坐返黎,所以都唔敢輕舉妄動,暫時-26%,其實百分比唔算好惡劣,而且手上其他倉都係食息為主,有穩定cashflow,所以捱價仲忍得住,加上我買股票都會睇過盤數,感覺財務穩健先買,咁捱價心理負擔都細啲

唔知點解我總覺得黎緊呢半年可能仲有個終極一跌,所以其實我仲留咗啲彈藥掃貨

美股我錯過咗個黃金時間,升到呢個水平,我已經諗唔明個價值,尤其我呢啲要睇過盤數先買嘅人,更加唔會敢而家先入,而且我嘅經驗係:價殘而無經濟問題嘅股票,蝕極有限(雖然捱價過程確實係難受),而個市火旺時先去買,最後出事機會都係極高

巴打笑我傻去踩氹捱價無所謂,呢度留言只係分享下自己投資理念,順便跟師兄學下野,但都希望順便勸勸巴打而家贏到開巷都唔好去到太盡,永遠留一兩手子彈防身,因為無人知個浪幾時黎幾時退,直至個黎咗/退咗之後
話時話都好耐冇見樓主
仆街拉龜縮係telegram裡面打飛機!

串佢少少就踢人

無撚用阿!
因為買中概股價值投資真係好好笑
樓主係咪重倉左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞