9988 阿里巴巴 價值投資法 討論區 2

1001 回覆
10 Like 50 Dislike
如果我15x蚊果陣用幾皮買🐻依家已經發咗達
樓豬要開定第3
人呢?
求link
#1都唔睇喎ching
過期
作為巴巴苦主可能會有bias,但呢期係咁跌見佢總係跌唔穿rsi 30(by week),總覺得有啲嘢,而且睇rsi佢都已經二次尋底,通常二次尋底都會穿上一次(上次大概$135)幾多下,free fall咁插,但呢次插極都好似陰陰地頂住條線,加上呢排美股跌港股大市無跟跌,總覺得有啲說不出的怪

唔係想維護巴巴,我都半放棄想睇下可以跌到幾誇,只係覺得個市整體都怪怪地,唔知想點
無跟跌?
唔好比太多幻想自己
支持位:112-113
冇跟跌
一開已經要跟adr 個價都叫冇跌
佢跟美股個價,唔通又會分港 同 美股
你港股intraday 跌,美股盤前已經再跟港股價再跌

無限loop 直到有人覺得baba 值得入
9988一個星期輸10蚊
3690兩日贏20蚊
繼續係3690賺錢黎9988到蝕
四點神秘力量, 準備轉燈
Sor講得唔清楚,我講港股大市無跟美大市跌

巴巴緊係有跌啦,不過都怪,對岸BABA呢幾晚怒插,彼岸SW跌咗幾日都穿唔過rsi30收,好多時市中穿過30都會陰啲陰啲頂返少少,硬係穿唔到30收市

不過唔好講太多,連登好燈,講親永遠開對家
你寸佢佢會ban鳩你,好撚小氣
睇rsi黎有咩用,仲要話港股無跟跌
你ff咁多做咩
唔啱聽咪DQ你
學曬中共手法

學中共又唔了解中共, 竟然用價投分析中概股
就係典型藍屍支那豬嘅諗法
到中咗社會主義鐵拳先突然醒覺
可以開put? Us
羨慕樓主
又話價投,突然又轉攞RSI黎講其實你知唔知自己咩投資取態
我買股都偏向買財務穩健嘅公司,睇得多就發現如果股價大插,跌到rsi 30以下總會彈下,但呢一彈有陣時又會再插,掂多次rsi 30,之後通常都差唔多係底,而中長線都會食到一水,雖然未必返之前高位

好多時我雖然睇財報覺得間公司穩健,但唔識建模,所以未好知點樣定個水位去入先至係抵,總結自己之前啲經驗,而家摸索緊一個方式,就係有興趣邊隻股票,就掃哂佢財報,睇佢啲數覺得佢真係實業賺到錢,現金流穩定,流動現金夠多,就會睇rsi搵位入,考下自己眼光

就算我入錯股,rsi都係一個幾好指標你去考慮止蝕,至少忍住唔會比自己oversold嘅位走,要走都等佢彈一彈先

我知我而家咁分析唔夠專業,咁我都真係唔係專業,所以咪邊試邊學,亦都係度搭下咀分享自己有睇法,希望吸收下唔同嘅意見繼續增值囉
巴巴最賺錢係線上金融個部分
宜家收咗皮
個增長預期差太遠

再俾中共搞埋數據監管
平台最可以創造價值就係個big data
宜家完全睇唔到點樣可以返返去之前$300個估值
呢隻打定輸數啦
希望早前買落其他嗰啲可以幫補下
BABA穿左120,樓主你冇野嗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞