9988 阿里巴巴 價值投資法 討論區 2

1001 回覆
10 Like 50 Dislike
我距離退休有段距離 我都係全倉成長股多
半成長半息有領展選擇
303我由19年頭開始揸

77蚊買過,48蚊又買過

19年就中美貿易戰跌左落去,不過其實佢d產品絕大多數都唔係關稅清單,所以我繼續揸

20年疫情,歐美封關,結果仲賣得好左

反而而家咁既情況唔知走唔走好
https://1drv.ms/x/s!AuUmQb_wxhOUdU4nOuUmZG7sLI0

要睇你對佢往後盈利增長幾有信心,睇年報(link above)呢幾年嘅變化係北美收入下降靠亞洲拉返,電子通訊收入跌得好快,靠電子學習產品同代工追返。要考慮佢1.亞洲增長空間;2.代工合約有幾穩陣;3.同埋仲有無新增長點。佢呢兩三年盤生意有啲似去左樽頸,少少驚佢江河日下,呢轉中期盈利跌3至4成,講明成本升加收入跌,我比較擔心收入跌,因為高通賬成本升係意料之內(而佢往績成本控制都好穩定,所以相信佢成本升主要都係通賬,非戰之罪),要睇真佢收入跌係無能力收訂單(如航運延期、疫情下產能不足等),定係根本產品需求已經開始下跌

唔知你有無買佢啲小朋友玩具,有細路都總會有一兩件佢啲玩具,但我覺得長遠出生率低,佢嘅玩具又唔算襟玩及多款(小朋友大得快,口味好快轉),怕亞洲增長好快見頂,北美如果再跌,隨時總體變左停滯不前

不過作為企業佢對股東有良心,派息跟足盈利派(通常係盈利八九成),業務穩定,財務上啲應收賬都好穩定,應該跟得幾足,所以價殘買黎收息,短期我覺得未至於擔心會變高息陷阱,不過真係要睇緊啲,尤其老細做左好耐,年紀都大,唔知本身有冇接班計劃,長遠都幾多不確定

唔知其他師兄點睇
成長股有咩介紹師兄
需求我反而未係好擔心,係驚油價連帶化工原料價格急升同埋運費大漲而影響毛利率

供應就擔心船運亂晒會miss 左歐美感恩節&聖誕節個銷售檔期

btw 好似離左題,sor
咁你對佢需求有信心就得啦,佢過往10年嘅毛利率都超過3成(除左2019),到時睇下keep到幾多

睇過往數字,佢嘅管理層質素係高嘅,只係對住高通脹,盈利呢一跌無可避免,希望通脹真係暫時性

有數據去分析,所有野實在好多,咁樣交流多左之後,再睇巴巴,又會有唔同睇法,所以無話離唔離題,因為我地唔會知邊一刻我哋傾嘅分析,原來都可以用係巴巴度,傾得多總有得著
唔緊要 最緊要傾有價值既野
通用既 價值投資法原則

一理通百理明
我唔介紹啦 大家自己研究啦
介紹唔敢當
我自己持倉有FUTU 9988 700 1810
師兄有冇話睇開咩好書 介紹下
其實睇嘅唔多,不過都inpsiring嘅,第一本應該係大家都會睇過嘅rich dad poor dad,雖然個作者而家有啲神棍化,但以事論事本書係初階者幾好嘅入門讀物,當時睇完真係開竅,重新定義左自己嘅資產負債

第二本就graham嗰本intelligent investor,認識左safety of margin嘅概念

第三本就巴郡letters to shareholders,都係固本培元

開緊graham另一本security analyst,但幾多account野,而且我覺得都少少outdated,因為好多講解都based on成50幾年前嘅會計法則,所以睇得好慢,希望入面會有啲概念而家仲會有用啦…

坊間有啲教分析企業嘅書,好多時係教你計啲roe roa呢啲technical野,我無底,所以成日記唔到,自己都唔肯定用唔用得啱(始終每間公司啲報表總會同教科書有出入),但睇一兩本都幫到自己認識財務三表嘅原理

技術性嗰啲,我無乜涉獵,知有呢啲就算,我覺得呢啲唔會幫你分析到間公司本質,不過呢幾年經驗都話比我知唔係完全無用,技術指標可以睇到市場先生嘅情緒,如果分析到一隻啱心水嘅股票,有時等睇技術低位入都可以係一個方法,所以知下無壞,但唔係主菜

我成日覺得讀書都係貴精不貴多,其實學任何野都係,學啱方法,個起點啱先最緊要,click唔著自己睇幾多都係白睇
ROE ROA除非係有資本需求限制嘅業務(例如銀行業),其實冇咩用,你要提升ROE ROA姐係間公司要賺多啲錢,同廢話冇咩分別。發現好多散戶好注重呢個指標
cohort analysis , retention chart, LTV/CAC 呢啲就真係有用,但好少見人用
多謝師兄分享,等我認識下先
巴打點睇9923?
本身冇研究呢隻 等其他師兄解答 睇下有冇詳細解說
我暫時對 非印錢機既公司 抱有疑問
9923 IPO列嘅2017-2019條數係咁

https://1drv.ms/x/s!AuUmQb_wxhOUgRVshgbkocwxxPvi

我未入得切2020年報,但睇過佢2020條數,收入基本同2019差唔多,但支付收入跌左幾多,靠business service增長救返,而佢本身資產最大嗰筆,唔計上市攞返黎嘅cash,就係收左客嘅錢,最大負債係等緊要比商務嘅錢,亦係成個支付模式嘅特式:左手交右手,從中收手續費;當然仲有可利用交收款項嘅時間差,將款項用黎賺錢,但呢個時間差相信唔多,睇cashflow佢上市前買好多理財產品,差唔多係即年就收返錢,似乎只係做短期,可能代表佢而家支付生意只係做到短錢比佢

中央而家國策限制支付行業,螞蟻以前嘅支付金融相合咁搵大錢應該無得再做,所以睇怕支付生意個sexy story無左,9923嘅支付生意睇黎都唔會再有乜槓桿空間比佢再搵錢,而你睇佢2020年年報cashflow,唔計上市收嘅錢,佢營運現金其實幾緊,應收賬好多未到手(唔通代表即係交收時間差短左?如果真係,咁佢可以搵錢嘅空間又少左),對比上市前我覺得好似條數差左,如果佢無其他突破,似乎呢盤生意加佢盤數我有保留

我會攞佢比較327(下面條link有佢咁多年年報比較),同樣支付業務,不過327係硬件為主。你地而家去商店比錢,店員攞部手提機搞掂哂收卡或掃二維碼,就係佢嘅生意,佢靠出呢啲硬件同租機比商戶賺錢,論護城河一定深過9923,因為商戶有佢部機就可以比個客用絕大部份方式比錢,無論個客用信用卡定微信支付寶,其他機無佢咁多元,佢已經建立左市場地位

但即使屈機如此,佢上市一樣潛下水,你睇到佢係2014同2020有股價爆上,因為業績有突破,2017股價回落就因為業績回落,佢生意增長點幾特別,唔係針對國內,反而係海外,咁其實都側面反映國內支付行業競爭幾大…當然,亦可能大陸二維支付已經太成熟,佢嘅all in one機無用武之地,但外國仲係用卡為主就,又要做大陸人生意,咁佢嘅機反而就好有用

327由上市到而家,業績同現金流都算唔錯,市場地位幾穩,而且仲有息派,但你睇到只要增長唔夠爆,市場就會好殘酷,但業績一做好又會過分憧憬爆升到好過分

如果327呢種穩健營運嘅都要捱價捱到咁,直到佢地搵到個好市場去成長先真正體現價值,咁買9923,我覺得你要先有信心佢往後搵到增長市場(但就算拓展國外,還是要與微信支付寶競爭),又或者成長中嘅業務/投資可以成為另一增長點,而且你有閒錢,又有心理準備佢要捱好耐價

佢同阿里唔同,支付寶比人搞,阿里仲有電商本業撐住,但支付業務就係9923嘅本業,而家要受規管,佢有幾大競爭力生存、搶市佔?搶得黎仲要業務可以係規管下賺大錢?暫時我從佢財務報表睇唔到呢個能力

https://1drv.ms/x/s!AuUmQb_wxhOUdJnzmHouPxFosu4

其他師兄歡迎比多啲唔同insight
仲買既人 唔驚歷史重演?
跌到殘 提私有化退市
你老豆中過既伏 你今次都中?
老千股
點解要千字文,
官督商辦=put
咁有數字先說明到呢四個字對佢業務有幾大嘅實際影響嘛
支那妖股都買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞