9988 阿里巴巴 價值投資法 討論區 2

1001 回覆
10 Like 50 Dislike
痴撚線!害人不淺
樓豬仲有幾多注呀
1注
樓豬應該輸到崩潰
喺佢賣埋最後一注就應該跌得差唔多
麻煩通知聲
自己嘅分析決定自己負責,市場定價都控制唔到,對住挖苦只能自嘲自娛

而家先發現原來巴巴uploaded 2020-2021條數,所以updated埋個excel(所以話,單靠自己其實咁樣keep住mon都幾分身乏術,輸在起跑線唔係無道理),綜合睇法如下:

第一,180億罰款係入current liabilities,即係預2021-22先比,未入2020-21 income/expenditure,即係下年預左盈利少180億

第二,2020-21佢發行多咗票據(有見及此所以我又加多一版過往票據條數),但睇佢cash and equivalent同埋short-term investment(財報話大概7成都係短期定期存款,即係同cash差唔多),大概有4740億,比上年多1150億,票據有1072億,比上年多左170億(新增主要係長錢,而且息率低過附近到期啲票據),長短期銀行借貸淨419億,比上年少左287億,即係佢仲係一隻現金牛(cashflow statement可以互證)。睇埋騰訊2020年報,同樣計算騰訊嘅淨現金比例其實低好多(現金加定期大概2530億,借貸加票據大概2484億)

三、利潤無上年咁靚仔,成本大增,但財報有解,因為收購高鑫,入賬左佢啲存貨成本,做直銷同做平台唔同,直銷要入貨,成本當然高啲,所以啲評論話擔心佢越來越依靠低利潤業務,而其他發展中業務仍然未賺到錢,唔係無道理,咁呢度就要諗:巴巴食埋零售,到底係1+1>2、=2定<2?咁就要睇佢會點樣整合線上線下資源,可以達成一個怎樣的戰略佈局,但至少睇到佢唔係只靠食老本,而係有繼續發展本業,唔係等本業都爛哂先急急腳做

四、至於螞蟻,多謝之前有師兄屌醒,確實螞蟻唔可以只算side dish,至少佢嘅份量對巴巴股價影響一定substantial,條數是咁的:19年9月取得33%股權利益,所以螞蟻條數係2019-20先開始反映係巴巴財報上,之前對巴巴的影響,主要是income statement上的profit share payment(佢同巴巴之前一啲分成協議,但入股之後就lapsed)。Share of profit/loss from investees我補返啲細項,明顯睇到過去一年螞蟻賬面好賺錢(前一年點解差咁多,係咪因為9月入賬而相應調整收入比例,暫未深究),淨係33%已經有巴巴本業收入近4分1,所以螞蟻上市谷高巴巴股價係合理(但估值係咪合理就另一回事),因為有好高嘅估值同增長預期,而阿爺監管就好似令呢塊肉無左,而巴巴本業又好似草木皆兵,無哂增長預期,所以插落黎係可以理解,但係咪要插咁多?咁就要考慮佢淨返嘅價值,要諗下:
螞蟻係咪監管之後要執?如果呢個極端可能性唔會出現,咁佢對巴巴會有幾多盈利貢獻?
巴巴本業仲有幾多增長空間,以及護城河可以守到幾穩?

毫無疑問,市場對以上考量都非常悲觀,但只有數字能夠客觀說明影響,年報說明佢財政仍然強勁穩健,又無再出現極端情況,亦唔覺佢基本面有咁差,咁有貨係手都唔爭在睇埋半年業績再諗,反正都預左比連登仔燈到drop to zero
Nice 分析
一隻現金牛都可以Drop to Zero
實在太出色既預測

講真 買得佢真係唔係講緊揸一兩年
我諗住貼牆紙 劉備曾孫用
Sorry, 唔記得貼excel條link:

https://1drv.ms/x/s!AuUmQb_wxhOUarszpoyzini8d8U
呢份有乜嘢分析
呢d先係理性討論
你覺得佢既forward pe係幾多到
純粹係補返之前分析嘅data source,亦方便大家對巴巴作出自己嘅數據分析
就黎無晒啦
多謝師兄指正,又學到野,睇返年報詳細文字內容,真係included,歸入左general admin expenses,估唔到佢唔用separate item列出黎,如果net呢筆錢出黎,營運利潤應該係107,906m (instead of 89,678m)

無account底真係好易犯埋啲abc錯不過就係希望有呢啲討論,比人話錯都好,但係會學到野
慢慢學習 多謝師兄比個機會我學到野
支持
樓主呢排有無襯低吸納??
咁至少無drop to zero,感恩
9988輸到股民副身家8899
其實呢啲projection我唔識的,亦唔識建模,我只係憑自己邏輯看過去營運數據,考慮現在嘅價夠唔夠premium 比我去take the risk,所以我呢種分析唔啱掂新股,因為歷史數據唔夠長比我睇到個趨勢,亦要分散投資hedge自己睇錯嘅風險
哥哥仔 收歸國有咪得囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞