9988 阿里巴巴 價值投資法 討論區 2

1001 回覆
10 Like 50 Dislike
多謝巴打分享
盈利倒退唔一定係基本面改變

你講到咁我都冇話可說

利潤下降主要受大陸經濟差同反壟斷影響

其實真正係咩原因唔太重要,利潤下降就係利潤下降
好insightful
沉澱一下先
Thanks巴打again
唔怕, 我有7749注
利潤下降唔係最大死因
而係不確定性
巴巴之前快速增長係因為有諗頭
但而家有諗頭就變成問題根源
咁我都唔識點去計呢隻股值幾多,就梗係唔買

作為數佬,財務部表只睇到過往表現,將來表現先係決定股價原因

班 banker 同巴巴高層開過咁多次 conference 啲分析員點會唔知咩事,散戶唔知啫
That’s another good point to consider
Thanks巴打
呢個Channel真心幾唔錯,算係好宏觀咁分析每個細分科技行業。我覺得大部分香港嗰啲所謂KOL其實都唔係好敢唱淡中國股票,連登就一味踩中概,好難搵到d 客觀分析

同埋係呢d 咁大成交,我個人唔太相信有一d 被undervalued 得好多嘅股票。個個都可以係個app 睇PE/earnings,真係咁抵的話所有大戶都狗衝。
呢樣我梗係知,純粹問佢哋基本面改變係點定義
13f其實已經好清楚表示大户嘅睇法,不過好多人依然只信自己嗰套
13f只係持倉變化,有賣就有買,重點係賣嘅理據同買嘅原因,呢個先係大家分享討論最有價值嘅地方

我認同嘅係樓上講巴巴不確定性難以量化估算,而呢啲情況估算差之毫釐可以繆之千里,我都怕自己好似巴打講主觀咗,所以我都會反思一下

Anyway多謝巴打有point地屌
比較得好make sense,都係一家之言,值得參考
同意
但未必唔會買
可能少注博短期profit
穿位即走,唔會死溝死坐
便宜區172
依家打多75折俾你

良心到仆街
沽爆牠
Scam 股黎
垃圾樓主出嚟阿!!
笑撚死價值投資?
無睇一排原來就黎跌到雙位數

d同事仲好開心140撈支概股

笑到仆街
未贏啫
此post議員
133 5手仲未走
8掛問下ching 幾錢住入/蟹左幾多
260蚊,6手
樓主死出嚟阿,我屌你老母呀!垃圾!價你老母投資
220蚊 3手 留比個孫都無用了
220都有機既 有生之年應該返到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞