[名家專欄]港樓遊戲規則已改變 海量住宅供應勢推冧樓價

438 回覆
91 Like 63 Dislike
哦…97年…即係24年前嘅事
歷史係會重現嘅,2003都試過
韓腫又衝出嚟柒,唔識扮大師

此外要討論的是另一個廣泛的誤解:「負資產會被call loan」。2003年時,香港樓價比1997年時下跌約7成,絕大部分在1996至2002年購入而涉及按揭的物業都成為「負資產」,但只要業主準時供款,銀行不會因為物業資不抵債而call loan。因為收回物業拍賣,一定不足以彌補差價,業主一旦破產,銀行的「潛在損失」便變成「實際損失」。

照你咁講,1996-2002,呢段時間實大把Call loan啦,點解97年得5600個銀主盤,03得6000,08得2400
其他費事搵,明明96年全年成交量有13萬之後跌到仆街銀行唔call晒嘅?
好快就有快速單邊過關,真心到時住關口仲方便過大西北。
最緊要租平一倍
你鐘意點講就點講啦,我都費時回。總之你依時供款,銀行網開一面唔call loan嘅機會可能大啲,但唔等於佢唔會call loan,尤其是當你欠款與現價差距甚大,而樓市回升無期嘅情況下,銀行為避免風險,係一定會call loan嘅
捐地應該會大大力
仲有,先唔講你啲銀主盤數字是否準確,call loan數字唔係等於銀主盤數目呀柒頭。有啲人可能有儲蓄應付到call loan,或者向其他財務公司或親友借貸,又或變賣其他資產應付,只要過到關就唔會變做銀主盤囉蠢人
韓腫,做人虛心學習,唔好做井底之蛙。見你講到一定會call loan, 就知你根本唔明銀行運作。

假如你做銀行,個客負資產,但繼續如期供款,你會唔會去搞9個客?萬一個客撲唔到水,銀行收咗層樓返嚟有用咩?銀行變賣層樓都cover 唔到個loan, 變相即刻有credit loss。

相反,銀行唔搞9個客,銀行如常收到供款,大家相安無事。

認真學習下先好出嚟拋書包,唔好成日害人
銀行要call loan,其他財仔會借
係啦係啦,13萬人都搵到有能力嘅親友一炮過借錢還晒啲債啦
97年重慘,有16萬人買樓,未計買鋪嘅人,香港財仔同親友真係財力驚人
未計其他年份,96、97兩年銀行call loan 30萬宗,重要絕大部份借到錢/變賣到資產一炮過還款
韓腫犀利呀
一負資產就即刻同埋一定call loan,一來銀行蝕錢,二來重邊有人敢搵呢啲銀行借錢
條友柒完重要死撐
害人當普渡眾生
黨要香港樓價跌

佢覺得咁會維護一黨專政

令香港青年從此愛國愛黨

政治目的最重要
遲早都會升番 樓市gogogo
核心地區劏場再錄蝕讓成交;土地註冊處資料顯示,旺角先達廣場1樓相連舖位,每個面積112方呎,分別於8月底、9月初售出,成交價同為220萬元,呎價即約1.96萬元。兩個舖位由同一名原業主持有,於2012年以1940萬元一拼購入,持貨9年後先後套現共440萬元,帳面勁蝕1500萬元,蝕幅高約77%。

頂,銀行點做嘢呀,呢單蝕讓同你果啲豪宅蝕讓一樣,一定係full pay冇做按揭啦,唔係一定晨早比人call loan
你班仆街呃人買樓講到負資產好平常咁,因住有報應
有曬壓測,呃麥春
就算樓價跌都供得好輕鬆,似你豆住萬令蚊人工咩
醒少少都知,銀行一般都唔做劏場按揭
市場接連有劏場錄蝕讓成交,其中尖沙嘴重慶大廈重慶站一樓一個雙號「九按舖」,本月初以353萬元售出,原業主於2008年中以460萬購入,至2014年8月已先後向銀行及財務公司承做9次按揭,持貨8年售出物業,帳面蝕107萬元,連使費計實蝕約129萬元,蝕幅約28%。

呢單呢
多人買個市就自然升 韓總真係好撚on9
單單加供應係冇用
將公營房屋供度同私人樓供應做切割,兩者脫勾,係會令人容易有屋住,但呢班人上晒公屋唔買樓唔賣樓唔玩呢個遊戲,流動性減低,長遠都會玩完
exact7ly studio 係難賣,冇乜人想要
唔值就要迫死佢地?
終於喺google 搵到一單?

同發展商有關係嘅財務公司會做呢類按揭,篇嘢冇講邊間銀行,我真係有啲懷疑。你咁無知我相信你唔係aa,因為稍有經驗嘅aa都知劏場好難按揭,銀行就算肯批按揭,都只會借三、四成,唔敢借多
根本依家好少人齋買嚟炒,全部都係自用多,香港真係好多人,私人樓供應都根本唔夠,唔好話公屋居屋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞