[名家專欄]港樓遊戲規則已改變 海量住宅供應勢推冧樓價

438 回覆
91 Like 63 Dislike
講經咩 當年幾多人抽LP6 抽到先得㗎
自住都多既,尤其600-800萬果d 所謂上車盤,2公婆每人搵3皮幾4皮左右,再9成按,儲100-120萬上車,其實成件事好合理,身邊都好多人係咁做。

不過呢班都大把人係問老豆老母借錢買,樓爆就2代攬炒。
又咁講,就算只得2成人有炒賣心態都夠死喇,不過就算跌落黎都好,幾百萬買d龍床盤真係佢買埋得果份
一個家庭租個市區3房一個月都要20K 起跳,租兩年已經冇左半球野,你估租樓好過癮
我fd中左,中層內園2.5rooms @ 8.8m,而加係咪10m?
所以我都重同緊老豆老母住,買又買唔起,租又肉赤
韓/dr mk 都好煩。阻礙理性討論。
不過我支持進一步打壓炒樓,樓價最好橫行,等真住需求買,無投資者。
如果樓只住不炒 咁我買樓黎做乜?
維修保養唔洗錢? 租樓唔好?
倫敦 紐約一樣咁玩法
有邊個大城市樓價會平?
住褔田/羅湖囉 反正依家有交津補貼車費
呢個租務市場
唔係買賣市場
個邊12k 人仔 per sq計返同wsb同價渣
連登好多業主睇小左總加速師既破壞力
如果佢會考慮經濟同公共財政既影響上面就唔會咁多幫佢生金蛋既企業被搞
共產黨既初心就係土地改革
住囉
屬於自己既野
可以留比仔女
其他國家不嬲都係咁
屋係用黎炒先唔正常
大家樂食過lunch 依家都要4,50蚊
你覺得有冇可能去番30蚊?
最多咪唔加價
跌三成姐 又唔係跌七成
就算回落都唔會低幾多 香港土地短缺個問題擺咗喺度 填海開山都唔係一時三刻嘅事
佢地覺得進一步壓縮私人住宅比例會有用
南山區就係 關口邊洗
租4-5k左右ja
關口個d好似勁殘,不過咁平
方便返香港返工麻
方便過wsb沙中遲d一條線
黎緊施政報告
可以比較明日大嶼vs 發展大西北撥款
羅湖/落馬洲站 上車一定有位坐
好多人都唔明負資產嘅問題。

假設你買1000萬樓,向銀行借七成,即係七百萬,如果層樓跌百零萬,銀行都唔會call loan,但如果層樓跌到七百萬以下,即係話你賣咗層樓都唔夠錢還畀銀行,咁銀行為咗保障自己,一定會call loan。

假設你層樓跌到七百萬,七成貸款即係四百九十萬,咁銀行就會叫你填番二百一十萬(即原本貸款七百萬減四百九十萬)。

好多人唔知道呢個風險就盲目買樓,九七年咁多人破產收場就係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞