[名家專欄]港樓遊戲規則已改變 海量住宅供應勢推冧樓價

438 回覆
91 Like 63 Dislike
邊個同你講政府一定要起公屋 居屋 綠置居 長者屋 喚然一居 大把野玩 根本好多人抽到平居屋就唔會强求私樓
我唔係為我自己諗,而係香港既集體業主冇壓力下,你好難打低佢地個價
就算要改變成個生態,慢慢下行,都唔係一朝一夕既事,唔會係十年內解決到,大陸同香港政府呢排係咁吹風話要解決,我真係諗唔明佢地可以點做
基本上就係起公屋居屋
租先跌 跟住投資回報跌 跟住樓價跌
唔會急跌個supply 都未有
當500 萬買入 跌30% = 500-150 = 350萬
咁我會學美國人次按咁 掉低鎖匙交返間屋比銀行了
問題又嚟喇,你講既呢類房屋個標價都係跟私人市場為準,再折扣俾一部分用家,有雞先定有蛋先既遊戲
政府唔會諗,根本起好晒樓,入晒伙都唔撚會同你諗配套,你地買家自己諗掂佢,關人撚事
買嚟收租既就緊係唔洗死
買嚟上車結婚成家立室既真係要上IFC
大單位/大價樓真係唔一定要買嘅... 未來幾年都見唔到有啲咩大升幅

下星期施政報告,睇吓柒婆有咩搞囉,睇吓佢敢唔敢放寬10,000,000按揭條線

好多人根本夠錢供10,000,000以上嘅樓,就係冇首期,變咗未來5至10年都要屈係一個4-500尺嘅狗竇,自然想離開香港移民 (尤其係有小朋友嘅家庭)

放寬10,000,000條線,咪等佢地慢慢供囉,鎖佢哋喺香港做嘢

10,000,000以上借六至七成都好呀 ... 唔好一刀切50%
咩投資都涉及風險 繼續gogogo咪發達 訓身但睇錯市咪仆街
我就唔信樓價會跌 all in冇問題
其實掉轉講 樓價呢十年火箭咁升咪益咗有產階級發達 收租唔比其他人更努力
個折不嬲任佢定 根據房屋署係入息中位數 通漲 地價 同市場統計 佢5折6折7折都無所謂 私人樓平d咪定高d折數 政府做按揭擔保 佢只要確保到大部份人買到就得

唔存在你覺得私人樓控制居屋價錢問題
你都係唔明

買得私樓既人,很大部份本身就唔合資格買資助房屋

除非政府將資助房屋入息及資產要求要上調,否則最多都只是改善資助房屋唔夠分既情況,而唔會令本身就要買私樓既人數減少。
投資涉及風險 d人死慳死抵買股票又輸撚左ifc見 係咪又叫益左班練精學懶既無產階級?
Mola Mola ! 走呀 !
科網, 賭牌一句就改變左成個遊戲規則
你認為樓價仲可以唔跌?
咁嗰啲係搞班大媽耍啫,樓價涉及大量獨立業主同埋整個經濟體系
買樓一定係投資,自住唔得?
你就真係唔明 居屋 兩人入息66000 資試限額170萬 你覺得想買樓既人below呢個range幾多? 呢個入息首期已經夠買而家既800萬私樓
開源節流呢啲就梗嫁啦
大膽估計班舊制公務員退休金會大大減少
呢到講緊個支出都慳翻唔少
自住既話洗乜理樓價升定跌 有得你住就得啦
早兩年我唔信
但今年大陸政策真係好多反其道而行

講真追星.手遊.科網
依類對推動國家甚至對外都好大收益

但佢今年唔按正常咁出牌
打完一樣又一樣
要殺埋港樓都唔出奇

講真港樓樓價高對大陸好處係「人民」多個選擇避險同埋高稅收可以進貢

咁而家大陸連自己咁多年民企辛辛苦苦攪出黎既產業都逐樣殺
殺埋港樓真係小事一宗

少左樓稅咪加你其他稅收補返
佢係想攪地產商邊個保到佢地?
反正港府點都會諗方法補數比返大陸架啦
樓唔係資產? 自住買樓梗係投資一部分啦 痴線
負資產唔會call loan? 補三成邊個會有呢舊錢?
跌左一成揾人叫醒我
難度同影響大好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞