[名家專欄]港樓遊戲規則已改變 海量住宅供應勢推冧樓價

438 回覆
91 Like 63 Dislike
十年前,大學生year 1排單人公屋應該排4,5年到就上到樓,到時候就可以用大約三百萬綠表價買二手居屋,依個係唔少80後上車嘅階梯

仆街依家排單人公屋應該排到死都唔會有樓,就算當你有綠表,二手居屋都上到接近四百至五百萬,依個價兩口子加埋月入五萬都唔係咁易供得起,成個房屋市場流動性就冇左
咁你都要入息唔過先得
咁應該果時係未畢業就上到單人公屋,記得有大學朋友係排到東涌啲公屋,再過三四年就買左樂富啲二手居屋

依家樂富都變成居屋王,三房都要900萬
為左減低政府財政開支,等全香港人買到樓,全體公務員減人工囉,睇下佢地肯唔肯
單人喎
唔只三四年
so? 佢可以點做?
應該係大約07或08年時,我記得入o camp 時啲組爸就叫組仔排公屋
應該唔係10年前
2011 2012 已經升到hihi
排單人唔只三四年
07 08 可能好啲
但係果陣邊個諗到樓價咁升法
冇排正常
要港樓冧,就先要大量增加供應,政府聯合發展商推出更多新盤,最好政府自己定埋價,平過市價三成但唔准賣。最好將住宅供應改為政府控制,冇得畀地產商唧牙膏。

最後,邊個肯做?同邊個肯買?
仲未明?
只要港樓有升值預期
增加供應都唔會冧
多多都同你買
公營房屋同私樓根本係兩個market , 新加坡有over 80%人口住政府組屋,私樓樓價一樣破頂,根本起多d 公屋唔會對私樓樓價有乜嘢大影響,買私樓嗰班從來都唔係排公屋嗰班人。

土地供應唔大增的話,起多d 公屋咪即係起少d 私樓。 好啦你要話大增土地供應,咁又有無咁多建築工人起樓、搞基建、搞交通醫療配套?起得嚟要幾多年,自己諗。

講到尾全球樓價都高,係因為老美無限印鈔,已經有巴打講過,老美印鈔好似道友吸毒咁,你信佢有能力可以收水加息?

現實d 分析下,睇下林一鳴對樓市分析見解,好過信韓腫d 飛機文日日9up, 真心覺得韓腫呢d 人好仆街,水咗人無後果,仲要扮晒大師咁
清有冇諗過可以係香港以外地方起公屋
個個月準時還錢銀行點會無啦啦call你loan依家銀行水浸
最好根據現實嚟諗,太天馬行空嘅係叫估,就算李嘉誠都唔會話到你知十年後香港會發生咩事。
拆關
agree因為有入息上限同高樓價呢樣野
公私兩個市場已經各自獨立咗

但如果中共淨係求社會穩定
起多啲公營房屋話唔定有幫助嘅
就算政府調高居屋入息上限都係有排爭
應該唔會香港外嘅,不過可能廢左啲環評要求,之後就係港深邊境位置起大量公屋,過多廿年就拆關
試下公居收入限額提升到單人兩萬,四人家庭三萬五
包保條龍長到10年都清唔哂。

所以其實夾心階層既人唔好諗住受惠
我反而覺兩個市場係有關聯,公屋市場應付唔到大眾需求,令到需求流入私人市場,所以先有咁多劏房,studio flat 依啲產物充斥私人市場。
老實講,個價高到咁唔合理仲追入去既人唔值得可憐,嗰啲人問心有幾多個係真係單純為咗自住。

應該有8成都係自住
當供應唔知因咩成功增加,樓價跌30%
如果人工、按息唔變,都係供咁多
燒咩炭?
你都戇鳩都唔知乜鳩嘢叫「明明比其他人更好規劃同儲蓄先入到市」而家老鳳一定賺?
現實就係要發展大灣區
Eg 澳門廣東省共管橫琴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞