[名家專欄]港樓遊戲規則已改變 海量住宅供應勢推冧樓價

438 回覆
91 Like 63 Dislike
供應多 = 樓價跌?
黐線⋯
你都on9 估價唔夠你要補差價,你借落唔洗還?
升一成就真,跌?講下笑好
哪來的海量
所以我覺得政府唔會俾樓價跌,香港大撚把你呢種人,近5年9按同呼吸plan 上車,樓跌即係叫呢班人跳樓
幫你玩呼吸plan 又係林鄭,依家推你落樓都係林鄭
9按都甘喇,何況呼吸plan
香港樓升跌同供應之間關係唔係咁大
樓價上升/下跌預期先至帶動升跌

講增加供應就搞掂係搵笨柒
要樓跌係破壞上升預期
例如收稅
最有效率就係打爆你地,等你唔好再買,亦都買唔起,成個香港攬炒,咁就解決左問題
問題係居屋唔抵玩
新居屋難抽中
白居二相對易啲但限制多,轉手難,重點價錢直迫私樓
第一層樓好多人視為踏腳石 會樓換樓
居屋難走貨(抽中新居屋另計)
所以而家講緊增加居屋供應 大家易抽d
加供應同時真係要加多啲限制
防止炒風
一手新居屋真係買左住完再賣都賺硬
有違居屋原意
居屋玩到就快20年樓就賣俾白居二買家接火棒攬過世
還到錢點會call loan

你想生活好d
就要其他人蝕錢就你?
不如你唔好咁自私啦
大把人層樓10-20年前買落
個時層樓100萬有找
依家減2成賣比你佢仲賺到笑哈哈
仲未計有堆廢老揸緊2層樓以上 佢地一下吐現d錢就返晒黎拎去英國台灣過嘆世界
以上唔係FF
大把親戚同事係咁
講咗幾多年樓跌?跌咗先好叫我
係咁架啦
冇樓就想樓價跌
到佢地簽臨約之後個一刻,心態即刻180 度改變
Call loan係補番首期差額,同你還唔還到錢無關
會跌多過20% 我切啦
如果同你講未來30年樓價不升/跌就唔會有人想買樓架啦

仲供乜鳩樓? 點解唔租 新樓住?
香港政府最大收入來源 就係賣地/印花稅
如果樓價跌 政府收入就一定下跌
咁未來只會加稅
on9 諗法
買入價 500 萬
依家跌左150 萬 市值350 萬 咁你仲想唔想供?
你個150萬 係白供比銀行 我不如比返間屋銀行唔供好過
係, 3年前買LP6果d而家個個要燒炭

*🔥LP6 二手成交(剛過SSD)🔥*

LP6 3F48 $1220萬
636’ *@19,182*
In price:$1030.9萬
*賺$189.1萬,📈18%*

LP6 2E37 $930萬
526’ *@17,680*
In price:$769.6萬
*賺$160.4萬,📈21%*

LP6 2G21 $920萬
500‘ *@18,400*
In price:$701.6萬,
*賺$218.4萬,📈31.1%*

LP6 5H26 $732.8萬
347’ *@21,118*
In price:$526萬
*賺$206.8萬,📈39%*

LP6 3L35 $667萬
312‘ *@21,378*
In price:$535.9萬
*賺131.1萬,📈24%*

LP6 3L27 $650萬
312‘ *@20,834*
In price:$562萬
*賺$88萬,📈16%*

LP6 3K47 $662.8萬
307‘ *@21,589*
In price:$548.2萬
*賺$114.6萬,📈21%*

LP6 5K58 $665萬
307‘ *@21,661*
In price:$553萬
*賺$112萬,📈20%*

LP6 5K26 $652萬
307’ *@21,237*
In price:$528.4萬
*賺$123.6萬,📈23%*

LP6 3J52 $661.5萬
307‘ *@21,547*
In price:$555.9萬
*賺$105.6萬,📈19%*

LP6 3J10 $645萬
307’ *@21,009*
In price:$479.7萬
*賺165.3萬,📈34%*

LP6 5J3 $620萬
309‘ *@20,064*
In price:$447.9萬
*賺172.1萬,📈38%*

LP6 5J21 $658萬
309‘ *@21,294*
*In price:$480.1萬*
*賺177.9萬,📈37%*
剩係前排柏傲莊三期 幾撚多支那人搶 香港人張飛幾前都冇用就知
你講乜鳩樓價跌我地都唔柒信架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞