[名家專欄]港樓遊戲規則已改變 海量住宅供應勢推冧樓價

438 回覆
91 Like 63 Dislike
邊個出錢起公屋?公屋加2陪租?
香港人買樓唔係因為樓價升
係因為人生意義
無樓供點返工?罷工不了
佢又扮睇唔到
有咩影響?
唔係唔會call loan咩?
跌到一成真係乜都得
跌20% 你都唔happy 啦

唔通唔跌十幾倍 但跌一半你就覺得好好 而家仆住要去買
說話又唔好講到咁大
上面講到咁大聲,原來你個重估按揭,追差價case係97年😂你到底知唔知當年同而家業主上會審核既分別?
按揭成數上限既分別?
當年銀行對業主既風險系數評估 既資訊同而家既分別?
當年有無信貸資料庫?
一個人揸幾層樓銀行知唔知?

老實講我都唔想個樓價係咁升,但你完全無視過去廿年樓市結構改變,用啲20年前case估而家個市🤡
關唔會call loan咩事?
你啲物業大跌,唔值錢,借唔到錢,就會周轉不靈囉……啲老闆幾層樓係手,要資金就拎去加按/抵押,你估得一層咩
例如老人院生意,好多係買咗個物業變老人院,買完抵押拎資金擴充,大跌嘅話,盤生意都好危
公你贏,字佢輸?
人就係自私你點樣叫人違反本性 你咁樣不如叫發展商派錢算數啦
咁正
係就快,我急不及待了
政府賣地價開你$12000呎你點冧???
唔驚唔驚,冇事嘅,夜行只要吹哨,就乜鬼都嚇唔到你
十年死約
佢地覺得會有人做善事,12000麵粉+ 5000加工費,但之後麵包會賣10000樓下
樓價回落 政府補差價啦不如

唔計唔計 韓林兒言而無信就係人都知
仲賣地 😂😂

到時大幅增加公屋居屋

將入息上限大幅調升

前海大量平地拎埋出黎

你仲諗住$12000

都係個句:個遊戲規則唔同咗
點唔同?都講撚到煩,中共自都係個遊規則入面玩,改乜撚,冇人有本事改
除非佢唔玩,用行政手段打壓,取消財產私有權,如果唔係你唔平賣佢點推低個價?供應又唔夠,香港人錢又多
咁即係點改寫遊戲規則?拋低一句就走左去
大陸自己都係個遊戲入面玩緊,憑咩去改寫?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞