[名家專欄]港樓遊戲規則已改變 海量住宅供應勢推冧樓價

438 回覆
91 Like 63 Dislike
你搵個新盤3房尺價開價係平過1房嚟睇下

你先係將半山大單位同納米樓嚟比較個個,即係a類同d類去比,有撚比較過同屋苑
拿,韓傻,唔好話我唔幫你

同一個屋苑,大單位呎價可以貴過細單位,仲要個個盤都係咁

頂層特式戶

係咪幫你兜到先
公共屋村?
韓總應該唔識咩係頂層特式戶
知你有樓係上等人好叻啦

睇吓差估署嘅上訴機制:

7. 我 考 慮 過 估 價 署 網 站 和 物 業 資 訊 網 所 提 供 的 資 料 後 , 我 想 反 對 新 的 應 課 差 餉 租 值 , 我 應 如 何 提 出 ?

你 可 在 新 的 估 價 冊 及 地 租 登 記 冊 開 放 期 間 , 直 到 5 月 31 日 或 之 前 提 交 建 議 書 , 修 改 新 的 應 課 差 餉 租 值 。 提 交 建 議 書 必 須 採 用 指 定 的 建 議 書 表 格 ( 表 格 R20A ) 。 本 署 的 詢 問 處 及 民 政 事 務 總 署 在 各 區 的 民 政 諮 詢 中 心 都 備 有 這 種 表 格 , 你 亦 可 以 從 本 網 站 公 用 表 格 部 分 下 載 。 如 你 同 時 繳 交 差 餉 及 地 租 , 而 用 以 計 算 差 餉 及 地 租 的 應 課 差 餉 租 值 又 完 全 相 同 , 則 你 只 須 提 交 反 對 估 價 冊 內 應 課 差 餉 租 值 的 建 議 書 。 但 是 , 假 如 地 租 是 按 照 不 同 的 應 課 差 餉 租 值 計 算 , 你 便 需 要 同 時 就 差 餉 及 地 租 兩 者 提 出 反 對 。
上面答咗啦柒頭
韓總好有毅力
全職連登廢淡

你講美新 我是旦揀佢2期俾啲成交你睇
賣地有撚平過
地盤佬人工有撚平過
深圳都貴到咁
仲要人仔日日跌
咁大陸佬點解唔買港樓

這些專家食屎吧
你班仆街比韓總抖下…食個飯先okay?
我有話無得 appeal?有得appeal等於rateable rent 高過market rent?
10個業主10個收到差餉單見到 個rateable rent都笑梗啦
25年後
樓市繼續升
條友駁唔到 又係到扮假膠
仲要係同方向同高度先可比較
如果應課差餉冇可能高過市場租值,我去上訴托柒呀,想畀多啲差餉畀政府呀
比較完你又會話 裝修唔同啦

咁睇新盤囉,你睇下邊個盤 3房尺價係貴過1房
呢啲係common sense,唔係同一個基礎點比較
你個公屋仔有撚上訴過咩

買賣過樓撚會講得出俾完stamp就唔撻得訂
嚟啦
咁你搵到邊個新盤3房尺價貴過1房未呀

係common sense就唔會全部人都恥笑梗你尺價論

不過你係弱智仔當中算係common既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞