[名家專欄]港樓遊戲規則已改變 海量住宅供應勢推冧樓價

438 回覆
91 Like 63 Dislike
問老豆老母都冇乜唔妥,只要唔爆個game就繼續
如果一爆,佢地又已經透支自己連埋上一代既購買力,養老本都冇埋,一齊上IFC
你借左500萬買800萬樓,樓價跌左30%,你還500萬連300萬首期去供560萬既樓?未連息
其實係對樓價上揚有一定期望值先會買既
文化 + 社會問題
咪係 近5年香港樓投資客 都係博香港樓升值先買入
如果無升值潛力 投資者咪止賺離場 樓值咪會跌
佢地覺得多左公屋,樓價就會跌
其實近年公營房屋供應已經多左好多,樓oc咪又係咁升,仲愈升愈多
瞓咗無睇,樓價跌咗幾多?
西環要做嘢上面123邊個去示威?
韓sir 我撐你嘅
不過點海量供應法,依家政府都係得個吹
收地到規劃起埋樓都三五七年
而且政府慣例一味拖,做邊樣衰邊樣
實際做唔做得成都好大問題
問題係,點樣令人失去呢個合理期望?
而真係冇期望既時候,你又會唔會買呢?我相信大家都有答案
你唔參與呻貴買唔起,真係樓價大跌之時,到你買得起但你都唔會買,因為大家都唔想輸錢
現實D睇,係呢個期望值一致都覺得係會升既情況下,只能夠一齊參與呢個泡沫遊戲
唔需要,西環根本做唔到野
除非搶你業權,如果唔係佢跪係度同你奶,你唔劈價賣,佢都吹你唔漲
又或者中共帶頭搞冧香港玩攬炒,咁你咪要平賣走佬,佢咪打壓到樓價囉
其實香港樓唔係供應不足,之前睇過資料係所有空置單位如果釋放晒出嚟,夠全香港人住有凸。我覺得遲早會行物業空置稅+資產增值稅+租金管制,呢三樣嘢合符刁总對社會公平嘅諗法
以前梗係唔敢得罪

將來呢
傻豬 唔搶你都要自己識做捐晒啲土地儲備出黎

得閒睇到啲新聞留意下大陸發生緊乜事啦

共產黨乜要搶你野咩?

佢自然有方法拎你主動雙手奉上
樓豬你真係on9架wor,唔係扮. 🤡

1000萬樓,7成貸款借左700萬。我當你無還過錢。

你層樓跌到700,你真係要還,賣左層樓比返晒銀行咪完事。

乜鳩野理論,樓價跌要依比例reset到個貸款額去新樓價既七成???

你還撚左一期按揭,少左負責使唔使依樓價reset個貸款額?

見住你日鳩日係度誤導人就燥
瞓咗兩年?
中央做嘢要班蟻民批准?
為咗方便講解當然係假設一個ideal type 出嚟,假設係新做按揭冇乜供過

但銀行的確係會照新嘅估價計番七成,唔識就咪凸個頭出嚟柒
呢條友靠寫下樓淡文呃飯食都有人睇
你個債額只會隨年月下跌
樓價升跌,完全唔影響你個本金
你今日過到壓測
正常就負擔到條債
法治一年唔駛都玩到咁 你怕佢搞唔到經濟
好笑
真人真事: 即使期期準時供款, 負資產下銀行照Call Loan, 原因......
https://lih.kg/934814
要出到香討+朋友
不如你正面回應97之後點解冇全部call loan
近期啲,2018之後點解又冇call loan啦
韓腫
睇得東方嘅多數都係啲公屋廢老
唔寫呢啲點吸引佢地睇再俾佢地係樓下跟住篇文指點江山
一句遊戲規則已經改變

好多人睇唔到 or 扮睇唔到
邊度有海量供應
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞