[名家專欄]港樓遊戲規則已改變 海量住宅供應勢推冧樓價

438 回覆
91 Like 63 Dislike
韓將軍當佢老豆咁拜 仲唔係名家
信樓價跌都on9,樓價跌即係有人要蝕錢,問題係邊個蝕。

1) 小業主?
2) 地產商?
3) 政府?

根本要樓價冧好簡單,亦好多方法。問題係咁多年來政府都唔做嘢,唔想得罪班權貴
咁多年黎日日都要keep住寫一篇咁長既文出黎咒個市跌
林南冧其實都幾辛苦
魚蛋粉100蚊碗
要樓跌的話 係應該起多d居屋
同埋政府賣公屋 一直政府先係最大供應商
冇人買 你租條毛?
你唔好咁認真
中共班官最叻就係整口號,講左當做左,香港班官又冇骨氣,人地講佢就刷住先,叻唔切,你估佢地真係傻既咩,點知唔會講易做難
除非大幅減低公共開支,cut社會福利 cut綜援 cut醫療,全體公務員帶頭減人工3成,再凍薪20年,所有基建停擺10年
如果唔係,條數一定要靠賣地先叫支撐到,減條鐵咩
跌剩一成就信
如果長遠睇樓價係唔升/ 升得慢,咁持有既動機就少左好多
真喎,地俾左政府起公屋->公共房屋多左->私人樓少左
咁D人點買? 佢地又申請唔到公屋,供應最後都係唔夠
所以咪話根本係政府唔想跌囉,怕得罪班權貴嘛。理得我哋啲蟻民咩
事實係現時業主冇資金壓力,持有中既樓唔平放,根本冇人可以打低你地個價
除非政府用鐵腕行政手段,強行收回業權
你睇疫情最嚴峻既時候,樓價跌都只係跌少少,偶然有平盤放都只係個別業主急住套現找其他數,整體冇乜點跌,好快個價就繼續炒上
邊撚個名家林南冧?
標題有個冧字就知係林南冧寫既
佢地都係唔明,其實公私比例越高,反而私樓會越嚟越貴

政府多左地起公屋,只係令公屋條隊排快啲,但條隊依家係講緊5年以上,就算變成3年又如何,唔夠就係唔夠。

反而當私樓地少左,私樓供應亦會少左,本身已經唔夠分既私樓,貴貴都比人搶,點會平賣

你睇下,wetland位置咁西都比人掃晒就知乜事啦
積蓄太多購買力,咩價位都有堆人入市
起樓都要交通及設施配套,縱使突然間可能有好多山旮旯嘅地可以起,但興建同安排配套都要時間,唔係一兩年就得。
如果跌30%
咁依幾年買左樓咪要燒炭?
呢啲應該最開始會做炮灰
就算起多啲居屋樓價都唔會跌,因為本身合資格買居屋既人同要買私樓既人已經係兩班人

其實市場上有3類人

低收入 -》公屋
中收入 -》居屋 / 夾屋
高收入 -》私樓

依家香港房屋供應情況係,上面3類既供應都不足應付需求,如在不增加土地供應情況下改動供應比例,只會令其餘2類供應進一步減少,結果反而貴左,而唔係平左。

所以要樓價下跌,其實只有大量做地一個方法
樓會跌只會益咗班練精學懶嘅無產階級,最無辜係近年買樓果班,明明比其他人更好規劃同儲蓄先入到市,如果跌30%跳樓都唔掂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞