電/木結他樂理分享,講下jazz,講下jamming,講下scale board

922 回覆
78 Like 15 Dislike
只能答你識的

聽學生講佢讀到香港的master 先有音樂治療的實習

而且個實習係part time only

大約係護老院/ 精神病院類

而讀呢個course 個課程對學開古典樂都幾辛苦

要編d 現代樂 有country / 國歌/ blues / 舞曲/ 寫solo

基本上成個course 都係玩編曲

讀的時候辛苦 讀完又唔算吃香

要自己思考下啦
終於無咁勁

琴行竟然比到新學生我
我有學生讀完音樂治療去左瑞典開工
想問下有冇咩書可以自學樂理thanks

借問聲中間果度應該係邊個拍子彈呢?
*十年前學到5級之後無學, 今日拎返出黎試下, 完全唔記得左...
外國可能work

香港100% 做音樂治療勁伏
書 要睇好多好多本

例如 學blues scale

成本blues lick 書睇 佢簡介, 應用, lick

再分析

基本上 要學好就要去通利每條scale 買專屬書

建議由harnominc 學起;再去blues ;之後Dorian ; mixolydian ; 最後alter 同disminished

至於 綜合d 就睇YouTube

台仔呢個講得好好

https://youtu.be/S1hOA-zC3BQ

結他佬就睇番結他佬

Tomo大神(John Mayer 師父; berklee 教授)

https://youtu.be/YL_sF5EvRTI

不過其實都係跟師父最好
(2) e (n) a (3) e (n) a

() = legato(sustin)

e a e a
Rick Beato都幾好
唔該晒, 即係 () 係要彈既拍子?
點解 (2) 係要彈既 ??
太耐無彈過, 睇黎要再搵人學返, 自學搞唔掂
唔係啊

() 係唔洗彈果堆

() 係現代樂典型表達連左的音

因為佢個2 同n ;3同n 都比人tier 左

所以要彈e a e a
一齊推介好野
樓主有冇聽開kolor
熱血嘅歌有冇話用咩mode/chord progression
有啊 呢隊正野來

要熱血化 將chord 變曬power chord

Or add 9

多數行I V I V

I iiim iv v

Iv v I I

極端可以

Vim iiim iim v
出去行左個圈

條街靜到
靜左好耐la wor
Tommy Chan都ok
因為轉左網上課程

成個月無出過街

條街吉到
呢個大神來

佢食飯/飲酒 / 休息都係諗緊音樂

打緊bit

個地板係震的
我係Tommy Chan 打手
香港top standard
我係香港Trash Standard
你有跟佢學野?
唔會

你識jazz 又識編fingerstyle

Bass line 同melody line 都寫得分明都唔易

咪扮wor
以前學jazz 個讀過Berklee 阿sir 同佢係工作夥伴

聽佢講好多Tommy 的趣事

同埋好多經典solo都係佢寫

跟住機緣巧合 做過野

佢真係勁到飛天
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞