電/木結他樂理分享,講下jazz,講下jamming,講下scale board

922 回覆
78 Like 15 Dislike
打風練琴
今屆要補考試的學生們

正式考完

祝同學們順利
大神

恭喜今屆一個超x 煩的學生獲得merit

世界好大

繼續努力
打風練野

唔打風都係練野
歡迎大家傾下結他經
話說近排啲show 好似嚟嚟去去都係揾同一堆人彈
除咗佢哋好勁之外,點解唔揾多啲其他人彈
因為一場show 佢個成本大到

唔敢比新人試

一場商業show 可能成百幾萬

樂手其實好緊要(雖然人工唔算高)

director 邊會敢博

寧願段solo 無咁精彩/ 咁新

都唔太願試新手
咁其實要點入行?同埋session guitarist 做一場 show有幾錢或者去 studio錄音一次收幾錢?
人脈 人脈 人脈

Marketing 令到人地識你/

某d 特定場合的show 會邀請你

例如 你係jazz 高手

咁岩trio 差結他手佢地咪會搵人

Gig 需要funky 咁岩funky 你有獨到之處咪搵你

Technique 上就複雜嚕

一定要非常妥 唔妥的樂手no second time

同埋要識睇五線譜 因為某d 音要成隊去對

For guitar player

點解請a 唔請b ?

一定要練到有個人特色

Jazz 向? fusion 向? old rock 向? metal ?

Funky ?

跟住就係7 個mod 要識

Harmonic / melodic / alter / blues 要有心得

錢就海鮮價 個個唔同

而家有d 婚禮session / 合唱團session 會偶爾搵下人

咪由果d 做起囉

我彈左一年合唱團都學到唔少野
秋天 開始涼了
God save the queen
同學生jam misty 真係好好j
簡sir 係練習方面有冇咩心得 有冇試過停彈野一段時間
停彈野無問題

有時日操夜操一堆野

反而去個旅行 等肌肉 放鬆可能會有意外驚喜

練習有幾個目標的, 要厘清係:

1. 速度問題?

2. 拍子問題?

3. 技術問題

4. Jamming 問題?

5 樂理問題

6 風格的理解問題?

要將件事分到好細, 再針對咁練先

多數 頭三年都係煩緊第2

例如: 反板, e 拍, 三連音 , shuffle , swim ,小三連音,大三連音

第一個煩的拍子都要獨立練

你而家練野煩緊咩?
2同4係我一直以黎係我最煩 因為自問天生真係拍子感弱 初初學既時候因為想快d彈到d快野 但夾硬衝上去 後來又發現自己唔準 唔齊拍 所以後來就開始較番慢個拍子機慢慢彈 但有時返完工 真係專注唔係好想彈
其次Jamming 上成日遇到d少接觸既chord 例如 e7#9或b11個d 就成個腦停曬 淨係諗到彈rood 或者3音5音 覺得變化好少 好無癮
拍子問題 一律要開慢開慢練

你可以開第個唔熟悉的風格 練d 相對易的歌去練

唔正正經經同拍子機談戀愛 永遠練唔好

要知道自己幾多速read 譜係舒服

E7#9 or E7 b11

首先要知佢係dominant chord (135 b7)

V 一定係dominant

但 呢個世界可以有II7 III7 IV7 甚至V on V

咁先當佢係原調的V7

#9 b11 係tension

理論上你當v chord 彈就得

至於彈來彈去都係果d

係因為唔理解v 的function

推理至於其實每個chord 係1234567 chord 都有佢的作用

In case

V7 #9 係常見的tension

佢個#9 某程度係要用一d 有#9 的scale 去fit 番佢個聲

最優解係alter scale

你可以Google 下dominant #9 同alter scale

鬼佬講到幾板紙

至於v7 b11 有d 無謂

因為b11 =/= b4 =/=3

E7 b11 拆chord

E G# B D Ab enharnomic to G#(11= A ; b11=Ab )

所以V7b11 某程度係強調 彈個3 note

E7 #9 都可以用呢個方法

E G# B D F## = G(9=f# ; #9=f##)

G in E7 = b3 or #9

你可以諗要一條scale 有#9 的聲

進階d 諗

甚至諗 一條scale 有3 同時有b3

如果識arpeggios 就好易

E7 arpeggios #9 ; E7 arpeggios b11

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞