電/木結他樂理分享,講下jazz,講下jamming,講下scale board

922 回覆
78 Like 15 Dislike
收到成績啦! 87分!
wowowow 高我一分

屠到 恭喜曬
多謝簡sir
hello 樓主
自己玩咗一年有多電結他
平時都係上youtube搵片睇 彈
最近想學下即興 可以唔洗睇譜自己爆啲嘢
但係就冇乜方向 唔知點入手
呢個情況可以點plan 由淺入深咁
or 有冇啲關鍵字可以俾小弟我上youtube慢慢學
作為一個老師, guitar player , musician

必須要講 即興比彈cover 更易學壞

基本上無得自學 因為更易學壞

跟人都會學壞 何況自學

For example

V to I

Functional dominant 呢樣識唔識

都影響落唔落b9/#9

講遠左

https://youtu.be/fqquDSEelms

https://youtu.be/EIf3e_m3R6M

呢兩個早幾年覺得講得幾好

算係好有心的YouTuber

https://youtu.be/RCgYni30ZC8

呢個唔錯

Much more easy

Key word bb 班:
Major scale (diatonic scale ); major/ minor pentatonic

Blues scale ; in tone jamming

Key word 大方向: shredding ; legato fingering ; different key signature
唔該樓主
自己慢慢摸索下先
準備考試堆學生比心機啊
幾時教我考8級?
諗起唱贏張學友條友果單野
玩到巨根帝考埋8 重玩緊
之前都仲有一單類似
想去羅馬度考他帝
陳華龍呀嘛
On 居居查左Google

你地又笑邊個
邊有笑
立在音樂界的頂點
立在音樂界的頂點
大家聖誕快樂

小心做爸爸
見巴打你好有心

想請教啲問題

1. 依家經常開backing track 用pentatonic scale jam啲野。但覺得自己成日困死某啲lick 到,重重覆覆咁,唔知點創造啲有節奏好聽嘅lick 。依家唯有係咁學多啲現有歌嘅solo ,想試下偷黎用,呢個方向有冇問題?

2. 另外都試緊跟住backing track啲 chord change 黎彈,係咪跟住triad彈好啲? 但我彈到好機械式咁,因為限死咗幾個音。有冇心得?

3. 其實Jam野係咪一開頭諗好晒先,唔好即興? 可能我未夠lv 即興
1. 果期練咩就抄咩 抄idea 抄internal 抄造句, 抄大細力

2. Triad / arpeggios 一律當大招啦
睇番d經典野都係melody 為主
一個好聽的主旋律再一步步變technically 寫法

3. 諗個大方向

4,8 個bar 16 24 ; 每4 個bar 每兩個bar 做d野
中間再去freestyle 有編排同freestyle 唔撞
唔該巴打

另外其實有冇必要開拍子機黎練,係咪一定要知道邊個音係邊拍? 依家好多時都靠感覺

BTW,用木結他真係好難bend,但又無位買枝電結他連Amp
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞