電/木結他樂理分享,講下jazz,講下jamming,講下scale board

922 回覆
78 Like 15 Dislike
收到

其實jam 或者 solo,係咪都會喺果段嘅chord入面啲note到走?

例如首歌C > Am > F > G,行到F時,我就要彈番F裡面嘅note?
行到 f 完全行曬 f 入面的音(f a c )

偏向arpeggios / inversion 的彈法

而唔係chord tone

Jamming 你睇成堆chord 比你的感受

再去諗個行法好d

例如你個例子

C > am

I > vim

Major 轉minor

你可以用Call and respond 的方法

係I major chord ( c)度

先起左個聲, 用minor 的interval 再去respond 佢

F> g

典型 iv > v 行法

咁係一個ascending 的聲

可以行同類note 但平行升高

Or

當 cadence

V chord 行個完結句

玩solo 聽左個chord 底比你個感覺

再去有d 見到膩的progression 去玩arpeggios / inversion

甚至係in chord 的特別玩法

例如 vim ( am)

好多人都溝blues / Dorian / harnominc 嫁啦

練成個vim chord 玩法

再睇之後接果個chord 點行 去拆題目
今日凍到

朝早教琴行勁辛苦
地球好危險

度度都有人中

大家頂住
有學生住緊隔離酒店
嘩,驚到瀨…
想問下我可以用耳機插音箱 同時聽電腦聲音和電結他?
當然電腦有線去音箱。電結他有線去音箱
我唔驚,成個2月都無上佢堂
聽落去似要monitor 同個程式度set

無用開耳機插音箱

唔熟
琴行老細有日收工呻話呢兩個月終於要倒貼

間細行做左5年 聽落去都幾sad
平時賺得多唔同你講者
又岩

巨根應該就考8

你又可以狙佢
佢去考個考官咋!
每次你咁樣講真話都笑到傻
度度都有確診咁
勁多fd中
呢波 成條街靜到

垃圾政府
結他好難睇到音名
鋼琴一睇就睇到
全中chord tone太pop 冇特色
建立個人風格就係呢個時候
Exactly

不停學點玩灰色地帶
前一個chord特登唔中chord tone
拖到下個chord先中
都好正
正解
發覺真係有超多種玩法
有啲人特登唔起正拍中
反而係個n中
學海無涯

上一個bar 唔係tone 勁怪

之後再用個重拍+ 食tone lick 救番個聲

可能性無限
想問如果想讀音樂治療係咪通常出國讀先會有認可返香港做嘢?
係咪可以PG讀多一個master?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞