電/木結他樂理分享,講下jazz,講下jamming,講下scale board

922 回覆
78 Like 15 Dislike
請問對住so what 可以點solo? 點諗啲唔悶嘅野,唔想blue scale/ band一個音去幾個bar
Free jazz , 好耐無玩free jazz 了

D Dorian / d harnominc / d melodic 都得

F major又得

同隊友傾嫁姐

D chord 底都可以再+ 變 IIm v 再 v to v
大師
艾大
我其實學左3年,之前電結他老師只係教點彈歌,樂理同jam完全唔掂,之後半年前換左老師,而家佢逼我練聽chord progression,老師話只聽成個音樂既chord tone,但我都係完全聽唔到

可唔可以講吓點練同埋聽chord progression
聽力 靠實戰聽

試下執下d 簡單band song/pop

五月天, 周杰倫之類

唔好一開波挑琴底多的歌

多數

I> vim > iim > v

總之會有堆常見combo

再慢慢就分到 iim > v

Iv > v

Vim > iiim

之類

或者開個jamming backing 慢慢執

而家多數有得對答案

聽就 我開頭就聽root /bassline 先

慢慢聽聽下 就一聽就有「一定係呢個chord ]

的感覺

同埋一定要放歌gear 好

用靚耳機 / 好的播放器

例如:JBL 藍芽播放器都ok

無好的播放器係練唔到耳的
原來大琴行都幾多 古怪地址

鴨脷洲同錦繡花園
好耐冇login過,見係簡sir,強帖留個名先
佐治大神
想問下the girl from ipanema嘅bridge 應該點處理?
有三個處理方法,

我講左我當年老師教果個方法先

當年學呢首就係學, non-functional dominant7
憑係定義就係non-functional 都可以彈
lydian b7
咁前面果D 可以睇曬係借代

分別係: Db key 的IV; E 的ii-7 ; F的ii-7

respond 全部係bVii7

咁最後果行就係 ii-7 V

作者用左alter chord 所以最好玩b9 tone

重有個blue 同harnomic 玩法

過幾日再寫...
啲chord好難㩒
卡係bar chord 度?

當食指,姆指係個鉗, 唔可以斜

一野夾落去

跟住食指個尾端唔好拱

唔好同弦鬥力 放落去就ok ga la
好似g chord咁
隻尾指好似成日都㩒唔實
有怪聲
G chord 尾指位 可以轉做無名指

不過襟唔實要睇

1. 姆指係咪完全 直

2. 姆指可能個托位要低d

3. 尾指 同其他指第一舊骨有無拱

比心機
多謝真係好難
但都想練好佢
巴打你個陣練左幾耐
Open chord 我記得日日練

練左一個星期到就掌握到

到bar chord stage 重地獄
因為要番學一個星期都唔係練到好多次
有排練
其實最簡單係睇Kind of Blue版本嘅transcription,分析返各人做咗啲乜,用咗啲咩device。呢隻碟太經典太出名,有人幫成碟出咗full score嘅transcription,你想睇貓屎,Trane,Cannonball,Bill Evans,甚至Ron Carter做咗啲乜都係一目了然。

玩jazz一般嚟講都唔好用太多blues scale同bend線,用得唔好個聲好柒,熟咗jazz呢種語言先再諗點加返blues落去。

Btw, So What係modal jazz唔係free jazz呀師兄

其實一個D dorian都可以好有趣,scale/mode除咗順住走上走落,仲可以arpeggio (triad/7th chord/quartal harmony),可以玩sequence/pattern,pattern係近乎無限,diatonic 3rd/5th咁上 (4th同6th都得,只係3rd/5th嘅inversion),或者7th, 9th都得 (參考Oz Noy)。pattern亦可以base on一句短phrase做,例如俾Trane玩到爛嘅1235,或者任何tetrad都無壞e.g.1 2 b3 5。phrasing方面你mix and match上以嘅嘢,已經好多變化,仲可以玩pedal tone (oblique motion),仲有contrary motion,similar motion (classical music counterpoint嘅概念)。

以上嘅option都係講緊single line (除咗counterpoint),結他佬仲可以做double stop,triad,7th chord,quartal harmony,而每個chord都有唔同聲嘅inversion。(參考Wes Montgomery) 當然都有簡sir講嘅chord substitution玩法 (有人叫superimposition,當佢係reharmonization都ok)。sub ii V或者secondary dominant,甚至sub個coltrane change落去都無問題,好聽嘅話你唔resolve都得。

然後以上講嘅嘢可以代入任何scale/mode去練,harmonic minor同melodic minor固然係good fit,印象Trane喺So What有句都有用harmonic minor。當你consider曬我上面講嘅嘢,就應該唔會覺得悶了。

但我仲未講節奏上嘅變化喎,有好多rhythmic variation可以做......
呢首當年學係當free jazz model咁玩

講jazz 野你就上左水

而家好似更多左人接觸jazz

都幾老懷安慰

你係外國 有無蒲jazz bar ?

定讀書讀成狗
我咁諗......問得你點處理呢個bridge嘅好大機會唔知咩叫non-functional dominant,而且我覺得當佢non-functional有啲複雜化咗成件事。

B7 F#-7, D7 G-7呢兩個位當佢係minor V I算啦,如此一來,要獨立處理嘅就得返bridge第一個chord Gbmaj7同Eb7。

其實呢個bridge用Pat Martino嗰套諗係幾好,將所有Dom7當做ii V入面嘅V,e.g. Eb7就係Bb-7嘅V,所以可以將所有Dom7 sub曬做對應嘅ii chord,咁就可以喺Eb7到彈Bb Dorian。

個bridge啲Dom7 sub曬做ii之後就變成:
|Gbmaj7| |F#-7 | |
|F#-7 | |A-7 | |
|G-7 | |Bb-7 | |
|A-7 |D7b9 |G-7 |C7b9 |
反正一般嚟講啲Dom7其實都係彈Dom9多,Dom9同佢嘅ii chord個聲其實好接近,所以solo咁諗係冇問題。但comping就小心啲,睇情況。新手嚟講7b9就唔建議sub啦,因為b9係altered tension,D7b9當A-7咁彈A Dorian撞撞地。
嘢都唔得閒練,downtown都係落過兩次咁大把,更加唔好講蒲吧。

又要做功課,又有project,又要學新技能,仲要煩搵工呀

覆完呢個msg都要繼續做嘢
補多句,講solo講樂理淨係講用咩scale其實係好on9,因為如果chord tone咬得唔緊,唔識得用guide tone,好大機會彈出嚟都係唔知做乜尻。

所以新手學歌一律建議練chord tone,triad又好,7th chord arpeggio又好,一個chord嘅chord tone得三四個音都玩唔好,點玩成個scale?

貴精不貴多,arpeggio用得好,乜嘢chord changes都可以貫穿到。睇下Pat Metheny就知,睇佢點練點用triad去outline chord changes。順便推介埋Rick Beato最近個Pat Metheny專訪,學到嘢!
B7 F#-7, D7 G-7呢兩個位當佢係minor V I算啦,如此一來,要獨立處理嘅就得返bridge第一個chord Gbmaj7同Eb7。

Yeah 呢個就係harmonic 玩法

呢個玩法有個弊處就係

4 bar face 唔到

無得一句 call 一句respond

個format 要好靠聽力/ 空間感知個chord format 去到邊

呢種玩法

十次有十次個學生都係甩

用埋pat martino 套 v ff +多個iim

會唔會更深啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞