電/木結他樂理分享,講下jazz,講下jamming,講下scale board

922 回覆
78 Like 15 Dislike
推爆!
聽講你最近發左達

唔洗出來教啦
有冇人想收電結他 epiphone 1500 禁起底睇我第一個post
有d想收來比學生用

不過好多使用痕跡
啲電結他唔係咁樣先型架咩
外觀我覺得冇咩問題 同幾好彈

不過無左粒制個蓋就真 應該可以換?你睇下會唔會影響到你教學
都扭到

同埋rhythm treble條杆斷左
小弟等錢洗
如果價錢唔啱可以再傾
諗左幾日

我1500 同你收啦

睇到巴打post 知有困難

不過可唔可以拎來青衣試?

只要出到所有音同拆聲ok

外表我再諗計啦

詳情tg me (第一板有)
想問吓電結他8級考嘅歌係咪可以任揀?定係過咗個年份就唔俾揀
而家g8 本藍色書 12 首全部都選得

Lead sheet ; meet dearth ear 果堆+ 新6 首

勁舊制

Wt happen to jazz 就唔得啦
咁我想問吓2022嘅歌幾時出? 依家練咗兩首original 諗緊練邊首好
你講緊 rockschool g8 啊可?

唔知再新制幾時…

Rockschool 就選 lead sheet + meet death ear

+ freightshaker ( blues) or dark matter ( jazz )

Or

Steve vai 果首都常見
thank you 簡兄練咗lead sheet 同 meet death ear,下首應該feightshaker
留名
Lead sheet : f section : bar 27~38

平時練要開好d 的播放器

追住個bass line 來練

到時考試好大聲

有d學生 唔慣 呢個位會甩

Meet death ear : e section 要練 彈4 數3 拍

同埋成首歌個n 拍 後板唔好彈咁重

佢個聲係新派d的 metal

Freightshaker : e section 最好set pedal + chorus / delay

開少少彈輕d

Sightread 要注意 4 個bar jamming 之後後兩個bar 一定轉調

大約係咁

加油
thank you ching好詳細
想問多野,係咪就算online exam,pedal都係必須?好似meet death ear轉clear tone個段可唔可以用拆聲彈
依家用緊spark 要轉聲可能要用腳指
係 要啊

佢8 級有個隱藏分係踩pedal

佢點樣用gear 砌聲都計分嫁

最好每首歌都踩一踩

例如: lead sheet solo 加少少reverb 去整厚個聲

都最好加

Show 到你technique 好

因為佢比個分係general 觀感/ 佢覺得你pro 唔pro

學生都有十幾個8 級 ;d 學生都做埋人老師

都考到化了
Quote 番

睇樓上~
長知識了 考完再返黎報告
Day day rain
7 ~8 月補考番上屆

大家要睇email
原來係本地區

碌開樂器區成日miss呢個po
歡迎大駕光臨

D 學生呢期開左 all the thing you are

開始medium / up tempo

佢地練到狗咁
高手
一星期過後

個個都甩format
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞