電/木結他樂理分享,講下jazz,講下jamming,講下scale board

922 回覆
78 Like 15 Dislike
如果問chord 就好易

F5 姐 f power chord 來

佢應該問個彈法 …double stop

中間條線要靠 下弦頂 唔係會一掃一埋雜音
新年快樂

私下都幾多刁鑽問題提問

呢幾年 大家水平都提高好多
見到有行家170一堂教學校都接
下,170 教班 點教….
係教班仲要1對10
本身以為friendly 比180老師已經夠仆街點知低處未算低
……1對10

唔過200 真係血肉工場
有冇平啲嘅啊sir 學生哥表示冇錢學結他
你目標價係幾多?

你tg 我
問下Anthony Fung肯唔肯平d教你
佢major唔係結他可能會平,不過佢Major果樣都成pet屎咁
近排想學作曲
啲人話求其哼啲旋律就作到
但係我零創意…哼哼下變咗人哋首歌
點搞
做呢行 你明我明 大家明

新年快樂
創意無得教嫁波

有d人 c g am em

就寫到首啷啷上口的pop song

咪試下掃下 c key 調的chord progression

C dm em f g am Bdis(vii可以不理)

唔夠 咪掃埋g key

G am bm c d em
大家新年快樂 身體健康
想學點樣彈jazz standard可以improvise到
係咪要係咁練licks? 有時練完都唔知點用返啲licks
係咪一定要某啲特定嘅chord progression先用得返果到licks?
應該話要睇首歌的原生調性去恆量

個chord 果一刻係用原調scae啊定outside scale (Dorian , mixlydian, alter, etc )

還是已經轉調

例:

Dm g7 c > c key

下一組

Gm c7 f > f key

但如果一個bar

C c7

個c7可唔玩mixlydian or dominant 類outside scale

之後再慢慢學埋arpeggios

Jazz佬基本功係是但一首歌可以全即興彈arpeggios

因為arpeggios 係當時當刻唔會錯的彈法

簡單來講jazz就係學編曲
情人節快樂
白紙一張,完全唔識樂理,有枝木結他,想問點入手?
1. 學曬d 基本和弦

C am g dm ;之後挑戰bar chord : f

之後搵d chord 譜 研究掃chord system

個節奏點編得似

2. 想行fingerstyle 果邊的話

操熟基本 open chord

再搵d 基本和弦衍生出來的fingerstyle

去學點用chord 去編

再慢慢 學到bass line , melody line ,chord 的關係

掃可以自學

Fingerstyle 就難d 加油
如果電結他想向jam嘢嘅方向行,有冇話應該學咗咩先?
自學時咩都東拼西湊,唔知自己去到咩程度
Jam 野一定要知調性

同 調性與chord 的關係

跟住操熟第一套指板

之後就開條backing tracking 怒jam

同埋結他要知咩叫relative minor

Jam 野有幾樣野要注意

1. In key scale ( diatonic )

2. 拍子

3. 風格

跟住睇下學下就識
Thx

調性即係mode? 係咪唯有靠背去記晒7款?

一套指板嘅意思係咪某個key嘅所有note嘅位?
例如我比較熟C/Am,就試用番依兩個key嘅backing去試彈啲嘢?
7 款果個係mode 係玩悶左普通野再upgrade 上去

調性第一板有講

簡單來講姐係key signature

姐係睇到堆chord 就知應該彈咩調

而唔係人地話你知

YouTube : sad them in g key/ em key

其實睇個progression

Bm em am g

就要知係g chord

因為 bm am 共存得 g key

係啊 結他係記fretboard

用個root 記

唔計衍生, 有5 套

玩死一套先

想轉key 再用root 加減上去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞