電/木結他樂理分享,講下jazz,講下jamming,講下scale board

922 回覆
78 Like 15 Dislike
71 公假先來打風
祝呢屆考生順利

過多兩星期 就上屆補考的開始了

大家唔好腳震
想問下ear test 聽Chord 係咪一個bar得一個Chord
同埋eat test 係點樣比分 唔該晒!
有無新手班?
Melody recall :5 分; chord recall : 5 分

應該係岩一個bar 一分 錯形態 (Imaj7; Iv major 7) 扣1

Melody recall

佢會係考果時 講明係 e major pen; f min pen or b natural

個考官會講明

之後就 聽兩次 中間間距 好短

之後 兩次就聽 10 秒到 就要1234 on beat 彈

建議 aim 一個bar 去聽 最少囉一半分

聽到一半 另外一個bar 聽唔曬 就rap 盡量岩beat 都有

Chord 都係聽兩次 之後1234 入

佢而家多數你彈完會再問你一次咩chord

呢part 聽chord 盡可能滿分

Chord 滿分(5) melody 岩一半(2)

咁呢個section 就7 分up 就唔錯啦
無教班好多年啦, 後生教過社區中心班

D學生教左一年都唔係好學到野

音樂要學好 強烈建議單對單
咁chord 嗰度係咪得4個chord ?我驚佢一個bar 2個chord
係啊

一個bar 得一個chord

同埋chord 會係open or bar

Open : e or a

亦可以bar chord (咁會好高好多)
請問吓,考完8級同一個職業水準樂手重有幾多距離?
差9 里遠

因為要識睇五線譜

各種風格都彈唔錯

一兩種要勁有特色同見解

即興要彈到準; 諗得快; 彈得有feel

同埋 要識埋木結的編曲 , 編前奏, 間奏

電同木都要精通
8級最多只係高中level

8級出黎搵食你當讀完高中出黎做野咁
想請教吓,上YouTube 睇人教blues會話mixing major and minor,想問吓咁jam緊個陣應該諗彈minor pentatonic 加major third 定係諗彈彈吓minor penta 轉 major ?
想學彈blues但唔知點入手
求賜教

變勁彈番30 首jazz standard 強制進步下先
Minor pentatonic 為main 溝少少Major pentatonic

Advanced 就再溝每個bar 的root 的dominant 7

玩blues 要學twelve bar blues

Blue 最simple 的format 來

可以wiki / YouTube 睇人講twelve bar blue

更甚暫去外國d jazz / blue / Latin music forum 睇人

講12 bar blues 就大約明嫁啦
全職教野搵唔搵到食,有冇三皮
睇勤力實力同有無大行前

Btw 你上年先問完我類似問題
有一間大間跟同兩間細行就ok
原來係你黎,我都唔記得左
想請教吓,
︳1 (n) 2 (n) 3 (n) 4 (n) ︳
︳(1) n (2) n (3) n (4) n ︳

尼兩個bar單純自己彈(冇拍子機冇鼓聲),聽落係咪完全冇分別,定係會因為反板,輕重拍會同正拍有分別?
以我所知都幾大分別

正拍同反拍個輕重強調好唔同

第一行應該會類似pop, rock呢啲風格
第二行會係groovy, funky, reggae 啲既風格
Thx ching, 即係個分別其實只係係輕重拍到?我有冇理解錯?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞