電/木結他樂理分享,講下jazz,講下jamming,講下scale board

922 回覆
78 Like 15 Dislike
結他伴奏掃chord除咗用唔同strumming pattern,仲可以點樣有變化
加下d x

左手mute線 右手彈

加下d rest

唔彈加空間感都係種美感

加下d tension chord

如 vim 加6

Dominant7 (v) chord 加b9 #9

I chord 加之類
其實唔係好睇得明啲譜上面mark 個堆咩 C6 乜乜乜係點解

有玩開合唱團但個啲譜好多時有伴奏都好唔同
點睇東京事變
C6 = major chord + 6 音

C e g + a(6)

要小心調入面的#/b

A6

A key (f# c# g#)

A c# e f#(6)

而非f

重有 9/11/13

都係dominant 7底

小心小心

全部樂團譜都好detail

如果果下load 唔到就彈

C去取代c6

C7去取代c9

Cmaj7去取代cmaj9

Cmin7去取代cmin9

好有養分的funky band

個bass 超勁
記chord嘅組成音係咪靠死記
某程度係

記住c key 果堆chord 先

C= c e g

Dm = d f a

Em = e g b

F = f a c

G= g b d

Am =a c e

Bdis.= b d f

Because c is a major chord

So cm = 3> b3 低一個半度

Then e > eb

So cm = c eb g

Major > minor

Am > a

A c e= am

A C# e= A

Minor > major

我唔係好明啲數字表達緊啲咩
首先你知唔知

Major chord 可以用1 3 5

去理解先…

1 3 5 可以理解做do mi so

Ckey

C d e f g a b c

咁c6= c e g + a

1 3 5+ 6

唔明再問
冇野了,望咗下Wiki 又好似明少少,不過都係要彈返下琴先get

始終唔係睇開呢種譜 sosad
睇睇下就會慣嫁啦

其實幾方便

唔洗睇五線譜就load 到一堆音

同 自己可以編排序
簡sir幾時得閒, 出黎同你食餐飯

另外想問你拎下d練習
Tg 我啊

我今晚教完比電腦檔你

有pre sightread ; melodic recall exercise + chord recall exercise ; scale 上下弦

星期一~三 來荃灣食飯 我教你點用同sighRead 小技巧
最近練緊chord tone solo,想問除咗個chord嗰幾音外,如果加其他音落去有冇話有咩規限會好聽啲?
應該話 I ~ Vii chord

第個chord 都有特定可以玩的scale

例如 比較想見 咪

Vim 玩blues scale 係無咩問題

同埋可以練下arpeggios

練完arpeggios 可以開始玩下 b9/#9 聲
姐係每轉一個chord就要用唔同scale?

我依加主練緊natural minor,就用死一個scale玩哂所有chord
例如依加個chord係c chord
咁c嘅組成音就係ceg,我就諗住用ceg外加一啲natural minor嘅音落去砌一啲句子。咁係咪會好悶?因為我比較中意broken chord(?)個feel,個solo好似好扣題咁
唔係啊…

你彈野用一個main idea 再配某d idea

Natural minor + 少少去度某個位的特定chord

如:

iim > iiim > vim > v

咁開頭用你識用的諗法/scale

彈到去vim 可以選擇用blues scale (optional )

至於你講的broken chord

其實姐係inversion 彈法姐

你可以wiki 下

亦都係arpeggios 的一種
明白

同埋想請教下呢啲係點作出嚟?
佢個chord係a#,但係嗰兩粒音又唔係A# D F,定係純粹喺個scale搵兩音出嚟彈
覺得好有feel
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞