電/木結他樂理分享,講下jazz,講下jamming,講下scale board

922 回覆
78 Like 15 Dislike
繼上上屆出左個學左兩年幾由零考到8級的天賦型學生,

今屆順利一位在職由零開始的學生成功8級

琴行就幫左個女仔順利畢業音樂治療degree升上master

繼續幫佢出貓做功課 haha

咁教左就快十年,唔少學生都已經做埋老師,

亦都有部分在職人士輕輕鬆鬆想玩fingerstyle 去自娛

係度分享下電/木中階開始卡的集中問題:

寫solo 同jamming ,希望今次寫到去modal interchange/arpeggios的果個stage

有結他問題或者想學電/木結他可以tg 我
tg:klguitar
地點:荃灣/青衣

電結他8,琴行5,會教jazz standard, jamming ,不同風格,

亦可以分享點建立睇五線譜的體系

1.調性- major scale

其實西樂的核心就係major scale

姐係用do re mi fa so la ti do

呢堆音去寫Melody ,配chord, jamming ...etc

咁中學時代教咩全全半全全全半

相信大家都聽到嘔

其實先要理解咩叫 12平均律

先用12 進制去理解西方音樂

In sharp

C C# D D# E F F# G G# A A# B C'

In flat

C Db D Eb E F Gb G Ab A Bb B C

呢兩個睇法一致,只為睇 sharp/flat

去到第十二粒音就係一個高8度的循環

呢個係基礎碼

然之後 配合個start 的root 去做唔同調

如start with c

(C major scale)

C D E F G A B C

do re mi fa so la ti do

佢每個實際的音可以理解配搭的so fa name去理解

下面有個表方面大家理解

咁2212221 大家岩岩接觸音階會好難明

但換個角度

即mi fa ,ti do 呢兩組為半度

其他皆為全度(2 semi-degree)就可以

同時好多時就係可以用呢半度去造一D 比較有情緒的句子

例如流行曲如見句子:

mi fa mi mi , mi fa re;

ti do ti do re do ti

再相比結他佬常用的pentatonic

只要一堆pentatonic lick 再加少少半度note

包你成句子昇華唔少

同加blues note 提升的原理相約

2.結他上執行c major / 指板

結他 3弦第5格係C note ;6弦 第8格為C note

用呢個scale board 去彈就彈到C key

例如 唔睇結他tab

你聽到快樂頌的melody:

mi mi fa so , so fa mi re , do do re mi , mi re re

mi mi fa so , so fa mi re, do do re mi , re do do...

你用上面的圖表就可以彈到出來

基本上執人地lick 都可以用呢個指板執出來

想練好基本聽力就可以流行曲入手

喜歡你 C
Re re re mi re do so do ti la mi
細雨 帶風 濕透 黃昏的街道
Re re re mi re do so do ti do la
抹去雨水 雙眼無故 地仰望
La do mi re re do re la do mi re re do re
望向 孤單的 晚燈 是那 傷感的記憶

呢個就係以前跟老師練執音的一D 功課

咁樣慢慢建立對音感 同用note 的觸覺

歡迎吹下結他水, 傾下計,無咩所謂
即係彈返果個key嘅scale去jam就一定啱?
點樣記唔同mode/曲風嘅scale會易d?再加上咁多個key
基本上jam野大原則一定要jam果個key

多數guitar backing 都係minor scale

要記relative minor

C = am

G= em

F = dm

Major scale Start with the「 la 」

至於mode

睇你用原始mode 的運用定衍生的運用

如d Dorian

就先記lick

再去記lick core interval

例如 fa mi mi so re do re

當咁長

你就記 幾粒自己覺得岩feel

如fa mi mi so

之後到你pentatonic 一堆野之後中間加呢句又好

就會有滲味

衍生

例如: vi Dorian

A Dorian use in am

就會多左粒

F#

咁就我會當呢粒係vi Dorian 的core 去玩

如常見的 f# g a d do 咁樣
如果知首歌係c key,我就彈Am scale
首歌係g key,就彈Em
係咪
仲未記到指板每格係咩音,要慢慢數
唔完全係

你都要當major key 定minor key

簡單講句 chord 底行I major/iv major 多為major

vi minor/ minor progression 為minor

Major key play major

Minor key play minor

只係佢有個I major = vi minor 的野要注意

再簡單講就係melody start with do 為major

Start la 為多為minor

(不過只要都係睇chord 底的progression)

指板 唔計d three note per string 的衍生fretboard

結他得5 個姐, 熟曬5 個就可以舒舒服服jam jam jam

先記熟玩熟一個

要用個root (root要背埋start with do / la)

馬上套用到唔同key 就叫應用到啦

例如我上面指板

三弦第5 格係c

將佢提高兩個半度

三弦第7 格:d

咁成個指板咁套用就得出d key

結他相比琴已經好幸福

琴要每條key 黑白咁記

Jazz 果d不停轉調251 琴會想死haha
「結他得5個」係5個乜野?
背熟呢五個fretboard 就可以jam 野輕鬆

建議背熟一個玩熟一個

得閒唱下其中一個

用果個寫下melody , 執下音

Jam下 慢慢就熟

練就唱住練幾好

要熟都係開backing 9jam 住玩

玩玩下就ok

我有個中一 學生 好細個好細個

開頭都係記到一舊雲

迫佢三個月 去練死一條

每堂我彈咩 佢用番果條執

佢慢慢都熟同寫到d 好聽d的melody
黑點係root音=do
do開始就係major
第6個音=la
la開始就係minor key
係咪
我見人地話jam野要跟chord走,咁我點知佢去到咩chord
Yes , correct la

係啊 跟chord 走

佢地就係想講跟chord tone 走

姐係

每個chord 的3 音同7 音都係每個chord 的核心

因為Major : 1 3 5

Minor :1 b3 5

只要每個chord 對應果個位彈3/b3 ; 7/b7

就好應聲

佢去到咩chord

就backing 要仔細玩

要自己成個backing 執一次

每個chord 咁對

而家d backing 好多都打埋progression 嫁啦

不過最好都係自己執

點練:

自己執一次

再對有答案的backing

放心 開頭一定全錯咁制

執曬chord 底

咁你聽完佢個行法

咪用完果個chord 再諗下個chord 咁一句句連

不過行曬chord tone 唔代表好聽

只係一定岩/ 同唔會難聽only

有部分人係好鐘意

I major / 5 major

行harmonic minor 呢d 聲的

呢d 位就唔係chord tone 解釋到
好複雜懷疑自己弱智
Jazz,弱智表表者,一去到chord change就收皮
大概知點用major scale jam歌 但玩到好悶 有冇其他野介紹嚟玩
https://soundcloud.com/kan-lam-526742331/12a

呢個係251 chord progression

dm7>G7->Cmaj7

咁佢每個chord 如果分成so fa name 去理解會無咁難
In c key
dm7 : D F A C
core note are F and C = Fa and do
G7: G B D F
core note are B and F= Ti and fa
Cmajor: C E G B
core note are E and B= Mi and ti

咁上一part 就係跟住個chord change 去寫D meloy
下半part 就係一堆pentatonic only
咁你會聽到一part 行melody 一part 係玩節奏/legato fingering lick

係幾複雜,岩岩玩,玩熟條scale board 先
其他再慢慢答
簡sir
玩到major/minor 梗係試下玩blue scale啦

呢句常用blue lick

john mayer, ac/dc, slash...都成日用

pentatonic 一堆之後十六分之後加,萬試萬寧

實戰,in Bbm

大約32到果度一堆十六分音符尾句加左

https://soundcloud.com/kan-lam-526742331/bm-with-blue-lick-for-bro
你都係高手來嫁wor

jazz最難係一堆轉調,雖然都係251,不過又短又急...

再加一堆V To V

不過就係咁樣先好玩的
巨根sir

湊小朋友真係勁累

係琴行教小朋友勁痛苦
你諗下佢只係一舊錢, 求其過半個鐘就錢收就唔痛苦
頂你 重笑龍哥

求其教 太衰了
我跟左龍哥學結他, 佢係我師傅黎
不過2021 彈到d note bulk 曬

糊到一舊舊都幾難想像
成日聽人講首歌點彈,例如話個chord係1563咁
有冇咩方法可以即刻知道唔同key個位係邊
定係靠死背慢慢數格仔
結他相比其他樂器去搵key係非常方面,鋼琴要硬食唔同key,吹口要記口型

只係結他指板好多格好難記

但係如果有系統同邏輯咁記一D都唔難

首先, 要當bar chord concept 咁分上下弦root

如下兩圖

咁對於點樣搵實際的note in guitar 後
再配合兩個scale board 基本上已經搞店12條key

理論上你只識上弦root,配合上弦scale board已經搞店12條key

不過會局限左音色,樂理同埋唔型

所以建議背 上下弦root+scale board
唔該哂開始明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞