電/木結他樂理分享,講下jazz,講下jamming,講下scale board

922 回覆
78 Like 15 Dislike
係啊

節奏野個反板一定特別出

第一行果d 就 要啄實個1234 重拍

可以的話留意下係13 重拍定24 重拍

13多為pop rock

24 rmb rythm jazz Blue 類
完美正解
係呀

你可以試下玩個遊戲 (btw我都好耐無玩)

第一次set個拍子機係正拍到響之後係上面jam野 (彈咩都得,就咁爬scale 都無問題)

第二次set係反拍到響,係上面再jam (小心彈彈下自己唔覺意shift番去正拍)

感受下個分別
long time no see

一間大行= 3~4 間細行

呃下自己啦
熱到叫救命
近排好頹無練野
I know ur feeling …

呢排想練下古典琴

收工都累到只想訓

This is Hong Kong
大師古典都玩埋
咪講呢d

堅持到3,4 個月 再講

當唱k / cover d 難歌手態姐

肯練就得 又唔洗寫solo 咁deeply 理解

剩係明alter 背lick 同去到自己識寫都除時一兩年

古典夠勤力都練完三首sonata
想問吓想setup 結他(換弦,intonation,action,etc...),喺香港可以搵邊個?
通利好似剩係做佢自己賣嘅結他。。。
Reunion Guitar Workshop
9164 5151

好有性格的老細 係整得有d 耐
不過有心人來
其實香港唔少維修結他都幾好

不過硬係好似小圈子圍內先識咁,外人好似好難知咁
維修佬同音樂佬都係技工向

技工向會係咁練techni;諗techni

不停向內發展就會變毒撚

宣傳marketing 差d
而家再新版f310 真係唔錯

幫琴行買左支

https://www.tomleemusic.com.hk/search?type=product&q=Takamine*

或者買takamine 比Yamaha 好唔少的平價野

市面上有唔少平又有cutting off同plug in 的雜牌

開頭會幾正

但勤力彈 佢個耐心度唔太好 大約兩年就一係舊木發

一係就各種古怪野

所以建議買牌子野
試曬每一格 出唔出到曬聲

同條頸有無彎

外形為主都得

通利初階反而唔太伏
會啊 你新手佢一定嘗試賣你貴d; 幫手清貨尾

不過你諗好budget 同牌子就唔怕

同埋去想去果間睇一次先

第二次先買
熱到
比之前涼左ga la
兩日去琴行都出水芙蓉

比學生恥笑
我都想有學生恥笑我
King 蛇又扮 調皮了

琴行果d 苦力人工就算吧啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞