電/木結他樂理分享,講下jazz,講下jamming,講下scale board

922 回覆
78 Like 15 Dislike
留名
最近我都想學打 jazz. 野,無朋友玩好難入手,小第玩過下鼓咁
我都練緊d jazz standard
電結人

Jazz drum真係唔知點進步
你彈個 d.咩類型 jazz. 有無 sample. 睇下
我揾左 d baCking track但係又唔係好岩 morden同 swing個種
鼓?

學jazz 就梗係autumn leaves 學下點打swing feel先

佢個鼓要打得好輕…

結他幫到你 鼓就真係唔識…

https://youtu.be/e3vL8guiFFM

呢個係along (綠色) 完美版

姐係最接近原曲版本

https://youtu.be/Xjf2kiDO19Y

呢個係幾年nerf 左

有得跟chord 易學版
一齊玩jazz standard

讓jazz 活起來
呢 d.簡單廿年前就識,我格左好耐無玩最近疫情先玩番,其他復習 d技術學到但唔識運用先係大問題
我睇 quuncy. david教 d.野又太深,一係其他 channel教基本野,都唔知點行洛去好
standard即係 swing底 bass一下一下咁走個種?
係簡老師

做咩你大駕光臨

成日電視機見到你…
Standard 咪一堆jazz song 堆埋一齊的

幾百頁的書

你厭autumn leaves 悶咪呢度搵一首玩下囉

我開ireal pro 練swing多,但一轉去bossa nova 或者3/4, fast tempo 就follow唔到
正啊

我以前都係rock / metal 轉過去jazz 系

之後番唔到轉頭

Bossa 當funky rhythm + jazz theory 咁練上去就得

之後get 到 就直接理解做bossa

3/4 就要習慣下 唔舒服係正常

Fast tempo 要熟major 251 / minor 251

全部lick 同arpeggios 化

再推速度就ok

加油
flying to the moon呢 d.都算係?
bossa, 隻脚練到機械式就得,latin野算最易學呢個,快就身體力行問題,而家我老左都唔會有舊時咁快,single都唔多用,係唔係都用 double多
師兄我以為你講打鼓
啱啱睇左頭幾句睇到我一頭霧水
不如我揾日錄出黎比大家指教下
聽日放寬曬嚕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞