電/木結他樂理分享,講下jazz,講下jamming,講下scale board

922 回覆
78 Like 15 Dislike
8 號訓左全日

夜晚乖乖練野

發生左重大事情

要變一變革

比番行動力出來

寫埋本未寫完的「上堂用書」
香港一個legend jazz player 去左

Rip

星期日練野

星期一練野

無野做練野 有野做練野

大家加油
邊個?分享下
5 大legend 之一 死左

享年5x

人好好 技術好高

家駒的輩份

Rip
搬屋累成狗
天氣開始轉涼了
玩funk野係咪應該買支single coil, 我用支humbucker 玩好多雜聲咁,做唔到好清脆既mute聲(已經兩隻手都mute晒線咁),定係我effect setting問題
其實係啊single coil much better

不過有大神用humbucker 的

你試下爆gain 之後結他volume 唔爆 用來輸出

Mid and treble 3 點

Bass personal

會有humbucker 玩funky 的驚喜
學緊jam嘢
我上網搵返果個key嘅scale去彈
例如c key就彈c major scale
暫時都知邊啲音係用嚟停頓
係咪跟返果刻個chord嘅組成音?
但有時睇一啲歌嘅solo tab,有啲音喺果個scale入面唔見有嘅
我試試佢thx
有jam開的都有幾招心得的

例如: V chord use blues scale

Vim : harmonic minor

之類

要睇chord 果下係邊的

Jamming no rule

你想要點的player 要自己一邊尋找一邊學一邊抄一邊背
擒日我考左了
太勁
余蛇mode : 官員有無求你鬆手比佢高分d
新手有冇話點jam會穩陣啲thx
我都想搵個呀蛇教我彈結他
識唔識pentatonic

你可以將pentatonic 撈埋一舊去思考

舒情野 用major / minor / diatonic scale

姐係半度(mi fa mi ; do ti do )+ legato fingering (pull off/ harmonic on 等)

要速彈 要爽的用

Pentatonic

用「圍棋」 角度 思考

大約係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞