唔好做全職補習老師

558 回覆
619 Like 38 Dislike
讀緊u個陣都有做補習,都做好多高中市場
有私補有補習社
好認同私補學費取決於邊層家庭
有啲係好基層既,連學費都唔準時找,更何況開口加價
有錢既可以出好多錢請你上黎但只係要你mon住個仔做功課
做啲小型補習社,你預左冇乜資源,要吸學生就要努力自己整notes,講緊係初頭你浪費好多心機整完都只係搵得好少。到去到相對叫收成期多左學生,但多得黎唔會係大型補習社既人數,好多搵小型補習社既學生其實都有種心態係貪冇私補咁貴得黎人數又唔太多,個導師可以多啲時間照顧自己。一上起堂個學習差異大到唔知點照顧好,講太快就照顧唔到差既,講得慢既勁個啲又嫌悶。諗翻以前好多fd話羨慕我翻咁少鐘數都搵咁多,其實係幕後整notes改野備課用左好多時間你唔知炸
前同行
做過幾間大型連鎖補習社
行已轉 見唔到前景
但仲有keep住幾個學生私補
當然係前者
私補、蚊型補習社嘅經驗無人會當係經驗
想做日校嘅話最好一開始就以日校為目標

出面嘅工作經驗睇吓係咩工作啦。有特殊技能咪會加分。
你而家滿足於依個人工,十年後就唔滿足㗎啦
同埋你係咪一個月入面有幾多個鐘係袋緊依個人工先?
仲未計淡季呢?
睇到
唔洗客氣
唔一定係同學科相關
都可以幫學校攞獎嘅,例如做過籃球教練話唔定都會加分㗎
如果想做日校嘅話,即管去試吓啦,依一兩年真係最易入㗎啦
當年睇你啲post學econ 考dse
衣家已經做左野一排仲係財經台撞到你
係咪好有親切咁呢
細細個已經見Outliers教econ
巴打我都記得你
我都見唔少人拎住AL A或者5**就以為自己一定掂
不過個人魅力更加重要,說話技巧更加要練
我見過有家長想補中一全科 開140一個鐘啲家長真係弱智 私補點會平過補習社 淨係補一科都唔止啦 仲全科 真係搵水魚咁搵
召喚會考都無C巴打
佢應該做得唔錯啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞