唔好做全職補習老師

558 回覆
619 Like 38 Dislike
AC1 canteen真係嘈到爆。
之後都去咗AC2, AC3。不過AC3有時好難搵枱。
後期喺AC1發現到有個地方好正,就返咗AC1。
小弟都係做全職
收學生學費*一個%
而家平均7x k/month
今年廿到尾 其實自己好想轉行 覺得唔想做成世 每日返工都好無意思
但又唔捨得份糧 又唔知自己想做咩 而且間舖而家都仲係越做越多學生 起碼呢兩三年都會再有人工加 勁撚奇怪 都唔知老細點做到
仲未計備課、交通、答問題嘅時間
忙起上嚟真係訓覺都無時間
驚人搶你生意?
過左去的野有意義咩,呢類模式係香港已經唔存在
以前係ac1,真係會有學生係隔離補另一科
聽聽下有興趣,落堂黎問你join,起步儲客好易
咁如果企得穩又不妨做落去
可能要捱一兩年TA/AT
不如過少少做四小龍嗰面
我都試過
有一次唔係喺AC1,而係喺出面Starbucks
補補吓隔離有個女仔問可唔可以收埋佢
中四係高登學術台已經認得你
家陣係咪靠tqqq養老
攞牌好多規定,最好搵識嘅人搞或者直接頂一間有牌嘅。自己搞份份鐘一年都搞唔掂,交空租筆錢都唔小。
補習社嘅位置距離地面唔可以高過唔記得幾多米,地面到天花嘅高度、門框嘅寬度又有規定。
課程又一定要劃分做一期一期咁樣,又一定要擺急救箱......
TQQQ UPRO QQQ VOO
感覺PGDE收生係睇你個外形、談吐似唔似老師

問埋d垃圾假設性問題

仲要直線思維
我聽過有PGDE嘅科目收咗啲非本科大學畢業嘅學生
你識果個人有咩咁特別要特登mention?
加油
大約8樓以下,搵agent做 or 直接頂手
新手開可以無牌做下先,一班少過7人,做得住再搬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞