唔好做全職補習老師

558 回覆
619 Like 38 Dislike
乜有人當私補係職業咁on9
Out 巴
幾年前fg做左一年私補,每日返4-5個鐘大概18k-20k左右,比較多free time仲要唔洗好似普通打工仔倒塔咁早起身。但教教下發覺自己對教書其實唔係咁大興趣,最後轉左行去做
Patrick Cheung咪成日自製Whatsapp對話圖讚自己囉
我以前都狙擊過Andrew Lo啲notes嘅質素
Cliff Yeung都好不滿Andrew㗎,幾年前佢喺Fb插Andrew添

不過DSE實在太淺,求其捉個5**去教都已經滿足到唔少人。
我相信Patrick真係有唔少5**學生㗎,只係佢宣傳手法有問題,仲會以法律威脅學生。Andrew就唔知啦。
論實力,依個行業大把人勁過Andrew同Patrick㗎,但係依個實力差距喺好多人眼中根本唔重要。

我見Cliff Yeung好憤慨點解依一行多神棍、小丑。但係依啲嘢真係得行內人先care。行外人,甚至學生家長根本WFC。
你可以開個ig、網頁建立自己網上嘅身份先。寫幾篇文章講吓自己嘅教學心得。

另外儲起啲家長讚你嘅Whatsapp對話圖,同啲學生合照吓。你擺唔擺出嚟可以之後先決定,但至少儲起咗先。
會唔會做特校
好的 我會試下儲住一堆
等無咁忙先再睇下點處理
on9先做補習
日校人工咁撚柒高
唔會啦
做私補就係貪佢夠自由 可以試唔同教法 可以簡case
唔想比個制度局限咗
唔會啦
做私補就係貪佢夠自由
可以試唔同教法
可以簡case
唔想比個制度局限咗
好有心機嘅分享
冇辦法
日校啲老師有幾何AL有A丫
有啲連自己本科都係得C/D
相比之下Patrick Cheung同Andrew Lo算有料到架啦
古代KL就真係小丑到日校都唔請啦
時間成本唔係成本
識人補過個Patrick Cheung幾堂
不斷自吹自擂
又霸人地公共圖書館啲場
成日係到攻擊其他行家
全世界都係垃圾 得佢最勁咁
仲要其實大學只係major 濕鳩BBA

之後我個fd唔補
就比佢兇
話要打去我fd日校投訴
On9到核爆

樓主有冇諗過開page清算呢啲補習界敗類
你on9少陣啦
而家新入行嗰啲我唔知

舊年代入行
得中大港大
教理科Econ呢啲多數一定幾條A

當然實有啲學校純粹用人唯親
冇錯
成日拎自己喺poly讀MA揀寫論文黎打飛機 扮語言專家
又唔見佢講下degree喺邊度讀

見親講佢教學D posts都係插佢咁濟
Live堂變播碟 自己出去吹水
日校hea極個人都要喺課室啦
兩大年代一車車羅師柏師葛師入官津補做CM喎
再唔係就浸樹嶺 又或者台灣畢業嗰班
都未計啲私校請啲大專生教書 慳返啲請人成本 (請中七畢業生教初中我都聽過)
搵啲台灣當過兵嘅做訓導 淨係負責對付啲壞學生同收學費
當年兩大同理工咁多好路數 得鬼閒同你教書咩

順帶一提 當年有啲學校真係好鬼衰格
中學畢業禮要啲老師帶自己當年嘅畢業袍出席
當年啲師範根本冇畢業袍 又點帶袍呢
啲衰仔一睇咪知邊個係CM邊個係GM囉
當年兩大年代喺官津補教理科嗰堆
最好咪兩大理工囉
下面仲有city-poly 浸會
都未計台灣同英國學位
有英國學位仲可以做GM添
狙擊依啲嘢留俾其他人做啦,我遠離補習界啦
同埋狙擊完佢地咪又係繼續教
係好有趣
有少少激發到我嘅創意
成日都想試唔同方法 睇下乜野work
有啲我以為無乜用嘅方法 點知又有好大成果

可以交流下阿 Pm我
而家現實係

AL攞C/D行入去考dse都5*/5**

所以真係無所謂了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞