唔好做全職補習老師

558 回覆
619 Like 38 Dislike
有啲愛心啦
唔駛交稅 果問題就黎啦

買樓 點借錢?
試過有friend 搵 80k 一個月
出現金
儲夠首期買樓 around 1000萬

之後俾稅局開 file 查
懷疑佢收入來源
無PGDE你都keep住搵日校工作機會啦
雖然我咁講好老屎忽,但而家入行真係十幾年嚟最容易。
我fd有諗過做補習 推俾佢睇先
呢兩年入行根本唔使pgde
3大本科都好易搵到gm
最癲都係頂爛市 幾十蚊一個鐘都大把人做
所有補習/樂器教師 人工都頂到好低
可以屋邨小學補習平d都算 見過初中高中補習社請人人工停留係雙位數 真係唔做好過做
所以真係要諗吓點樣differentiate from其他人
鋼琴八級真係一街都係
只要你嘅性別認知係女性,就可以做埋ptgf
前排仲有條垃圾用手指篤細路女個屎眼
屌佢老母 男補習老師本身已經難搵客 佢條仆街仲最後好似輕判定唔成立?
就如同房屋樓價居高不下,肇因於土地供應嚴重不足。補習式微,最大原因都係出生人數逐年減少,呢樣野可見將來無法逆轉
我而家就係呢個心態 還掂都無自己想做既野 咁咪用份糧去買假日既快樂
快啲儲多啲錢 有一日佢收皮我先做其他野囉
其實我想做機師 等武肺完左考下囉
我見啲家長要求5** 但俾150-200時薪 其實價錢算唔算正常
緊係唔合理 普通大學生價嚟如果主科係語言科 更加可以收高啲
想打稻草人
我自己讀小學嗰陣,幫我補習嗰個大學生都$150/h啦
你拎咩level
我聽返嚟都係咁
就算搵唔到教席,都總會搵到AT啦
如果依幾年都入唔到行,咁真係要諗吓自己係咪唔適合
而家市場係鬼DSE咩
小學根本就係源源不絕嘅金錢來源
高中得番主科 phy chem bio 市場比較穩 其他就…
小學就阿豬阿狗都做 副學士 自資學士又教 出價又低 做爛市
及早抽身搵後路好過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞