唔好做全職補習老師

558 回覆
619 Like 38 Dislike
身同感受
個人偏好教高中
貪佢哋可以傾吓偈
都算係自得其樂
但係兩三年搵新一批真係煩到閪咁

全職第5年頂唔緊啱啱轉行了
都係同普通英文系grad嘅人一樣,真係咩都可以試吓
英文好可以做到嘅嘢更加多,有朋友BBA畢業做紅酒貿易
其實佢本身都唔飲紅酒,份工亦都同BBA無咩關係
不過佢夠膽去報就入咗
轉咗邊行
教育相關嘅非前線崗位
其實唔洗拆穿都知好假
你自己打完段感言, 叫frd/老豆老母sd返比你,
跟住再cap出黎ig post當學生讚你
成件事根本就零成本既

以前就有大包圍貼題當貼中吸引學生
依家就whatsapp自讚引學生信
你擅長自己讀嗰科,只係因為你讀書時期擺咗好多時間落去。唔代表你天生就係要做補習。
如果你花時間喺其他領域,一樣可以做得好好。

唯一唔同意呢段
屌我當年補過佢4堂堂堂淨係叫我寫文,乜advice 都冇俾過,嗰時佢話收月費,俾咗一個月就冇再俾過但最後好似冇人起到佢底

有嘅我幫推,都成六七年前
好想再同outliers瘋狂討論AL econ
以前高登已經follow你
估唔到距離考完AL已經10年
依啲假對話圖睇得多,就會發現用字、語氣、用emoji嘅方式全部一樣
咁多人認得我,想扮後生都唔得
而家A-Level Econ我都有啲細節位唔記得咗
遲啲有機會都想拍片講吓A-Level Econ 嘅有趣嘢
咁又未
依家dse econ太淺
只係一份考長d既會考卷
AL econ,我到而家都唔明張五常個套諗乜
最近我自己有啲體會,覺得識讀、識教、同識考,係三項獨立既能力黎

咩野科目都係,甚至non-academic 既野都係,例如音樂藝術體育都係

當然世上總有人係同時精於兩樣甚至三樣,但其實好多時只係精其中一樣既人更有價值,因為更罕見,亦更有其他人無既insight

好多時大家有誤解,覺得識讀同識考係pair咁出現,或者識考就多數識教,其實真係唔係

係只係專精一樣既少眾入面,最稀有嘅係唔識讀,唔識教,但偏偏佢識考
姐係佢個科其實唔叻,亦唔識點教人,但偏偏佢好叻考試。總之逢係有考試同考核既元素,佢就會好outstanding,係去到gpa滿分畢業個種outstanding

世上真係存在咁樣既人,無見過係好難以置信。
呢類人你要佢教人佢做唔到,但如果你同佢一齊好似study group咁型式去一齊學野,個效果係比任何補習都好。

Btw廢up完,循例都要講翻句 : 估唔到outliners 都有收檔既一日,真係大家都老了
以前考DSE有睇你解題
多謝你
同意
慢慢發現依個世界識教既人係最稀少
考既話,考個三五年都總會考到,假設syllabus冇變既話

以前有段片係果籽搵左ken sir同k kwong做訪問
ken sir話現代興起後好多人黎見工
大部份都係識考唔識教
重點係教完後自己以為人地明, 但實情都係聽唔明

90-00年代有學歷, 識考又識教既人, 就係做到補習天王果d

講返而家, 就算係教果科拎到5**, 但做到出眾既都係唔多
莫講話學生少左同得返一次公開試
所以補習依行仲點搵到大錢

你可以上youtube求其搵下dse pastpaper解卷片
你就feel到好多人其實都係識考唔識教
一直唔明白點解鍾意教育或者對小朋友唔入學校做
好多位都入到行幫佢地

搵錢大把其他野好做啦 教育本身唔應該係咁
當鐵達尼號沉緊果時
你本身係咩身份都已經唔太重要
yes , he did it since grad
以前喺高登有問過樓主econ
yes, please search 台灣補教老師個人品牌,好多人識catch 個Market 搵錢,25個負皮似會打一世牛工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞