唔好做全職補習老師

558 回覆
619 Like 38 Dislike

其實個網我都想繼續update 吓
小妹2013年已經like你facebook page
繼續做補習嘅人一係fresh grad,一係已經企穩咗
撈唔掂嘅人隔幾年自然會轉行㗎啦
見到校園台啲人討論大學覺得好遙遠
lm
私補係好難做,但我自己加入大型補習公司做咗幾年都覺得仲有得做下
我以前中學大把
無風光過
我係網上多人識,但係啲名氣唔太帶到落現實
做補習社嗰陣最多試過60個學生左右,但係一段時間之後都得返個位數。不過嗰陣係好早期,當年甚至未有Facebook page。

到開咗Facebook page之後我已經無全職做補習,只係為興趣放工、星期六日去Starbucks、圖書館、大學私補,一班都係2-6個人,scale唔算大,所以無咩風光過。
開補習社請人做會易D
IB真係無咩人教得好,應該有市場
不過真係需要花時間去establish
補習呢啲垃圾行業晨早就要摺埋啦
你班柒頭入到pgde嘅話一早就做緊日校啦
自己又廢又要扮委屈 大學都畢咗業咁耐仲拎住張dse嚟打飛機
多謝
記得俾like同share
大學唔比入 starbuck 依家一位難求

個體戶可以去邊
當年成日係ac1做補習,後期轉場去ac3,靜好多
400/h你以為好多,其實真係開唔到飯
補習社一個學生一堂邊有500咁多,私補就有,但私補一個月60學生應該會死
覺得19-21發生咁多事 冇得實體上課一排都直接摧毀左補習業 以前成日聽人講邊間大型補習社 放學一齊去試堂 去交學費 幾乎成個禮拜放學都有補習班 就算只係睇重播片都大把人仆去俾錢 D大型補習社老師既廣告周街都係
依家冇呢支歌仔唱
60個學生嗰陣係喺正規補習社做,有報稅嘅
不過當年自己啱啱出嚟做,實力唔夠keep唔到客,啲學生好快流失哂啦
後來presentation技巧變好嗰陣已經無全職做
你指一對一500嗎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞