唔好做全職補習老師

558 回覆
619 Like 38 Dislike
結論
如果你嫌太長唔想睇。結論就係除非你做到你嗰科最top嗰幾個補習老師或者搵到有錢客群,否則唔好做補習。
如果要做嘅話,都要懂得靈活變通。最後搵到錢嘅模式同你一開始嘅教學理念未必相同。

背景
首先講吓我自己背景先啦。我高中開始已經上網解答Econ問題。如果你同我差唔多年紀,又曾經上網討論過Econ,我都幾肯定你曾經見過我。我亦都算係Econ依一科最早開Facebook page嘅人。
曾經做過日校,亦都曾經做過連鎖補習社。最後轉行出去打工,只係放工後、星期六日為興趣做私補。DSE、IB、IAL、asso、大學我都補過,自問算了解依個行業。不過而家已經完全脫離無再做啦。因為太無聊,所以想講返我對補習行業嘅觀察。角度會偏向高中補習市場。

點解做補習?
我自己都認識唔少補習行家。根據我嘅觀察,想全職做補習不外乎三個原因:
1. 覺得賺得多錢
2. 覺得自己擅長依一科
3. 讀乞食科唔知做咩好

首先講吓第一點。好多人讀大學嗰陣都會做私補,勤力嘅話每個月賺1萬以上唔係難事。再努力啲甚至可以每個月賺2-3萬。依筆錢對普通大學生嚟講唔算少。加上2000年代補習風氣盛行,唔少人對補習老師嘅印象就係「天王」、「年薪過千萬」。
不過如果為錢嘅話,補習唔係一個好嘅選擇。首先月薪2-3萬對fresh grad嚟講係唔錯,但係長遠嚟講係雞肋。其次補習天王嘅年代已經過去,而家已經無2000年代咁好賺。下面會詳細講原因。
考生人數下降
影響補習老師收入嘅因素主要有
1. 學生人數
2. 學費

首先講吓學生人數。近十年大型連鎖補習社嘅規模縮細咗好多,最主要嘅原因係考生人數下降。

以前淨係CE已經超過10萬考生,AL有大約3-4萬考生。而家DSE考生人數由8萬下降至約5萬,但係大學學位反而多咗。以前AL難度極高,絕大部分學生都會去補習,而家DSE太淺,學生補習嘅比例自然低咗。再加上出生率下降、移民潮同埋更多人轉考IB,DSE補習市場不斷收縮係必然嘅事。就算你做初中、小學,都同樣會面臨學生人數減少嘅問題。

2012年有21,904人考Econ,2021年只係得12,307人考Econ。如果你規模細,只係得十幾廿個學生,未必會感受到以上嘅轉變。但如果你嘅規模大啲,例如100個學生以上,考生人數下降嘅影響就會比較明顯。如果你係教多人報讀嘅科目(例如英文科)會好啲,如果你教嗰科少人讀,咁就會辛苦啲。

學費
講完考生人數,跟住就講吓學費。
私補嚟講,學費取決於你啲學生嘅階層多過你嘅經驗。
如果你主要做屋村客,就算你有10年經驗都未必收到$400/h,屋村師奶負擔唔起寧願求其搵一個大學生嚟補。就算你講到自己實力有幾勁,佢地都未必會明白,提價能力有限。
如果你搵到有錢嘅國際學校、直資名校客群,就算你年資尚淺一樣可以收到$800/h以上。
因此一開始嘅定位某程度上已經決定咗嘅收入。

唔少新入行嘅補習老師都係抱住祟高嘅教學理念,唔希望淨係收有錢學生,而係想有教無類。
但係日子耐咗又面對金錢壓力嘅時候,又係咪仲堅持到呢?

如果你開補習社,學費需要劃一,唔可以按照學生家境收取唔同嘅費用。因此你間補習社嘅地理位置都會影響可以收嘅學費。
太子、油麻地、灣仔屬於補習社嘅兵家必爭之地,有消費力強嘅名校客群,亦都可以收到唔同地區嘅學生。如果開喺屋村入面,咁學費當然唔可以脫離當地客群。
Lm
估唔到你都會完全退出呢行
做個學生嘅ptbf仲好賺
平庸嘅日校老師搵錢都多過二線補習老師
戴頭盔先,做日校都好辛苦,要處理好多行政工作,人事關係又複雜,遲早又要宣誓又要做國安教育。唔係人人接受到做日校老師。依度撇除依啲因素,純粹以一個金錢至上,唔介意以上因素嘅人嚟討論。如果你接受唔到做日校老師,咁你可以skip咗依段唔好睇。
如果你係某科目一線嘅補習老師或者你開補習社請人返嚟教,你人工當然有可能高過日校老師。但如果你唔係一線補習老師,長遠嚟講人工好容易跑輸一個平庸嘅日校老師。

而家入行做日校老師容易咗好多,日校老師嘅起薪點超過3萬,人工會隨住年資而上升,又多假期又有福利。無招生壓力,教得差又唔會扣人工。
而且隨住你年紀增長,吸客嘅能力都會下降。到你變成一個地中海大叔嗰陣,喺日校已經嘆緊高人工,但係做補習嘅話啲學生見到已經唔想聽你講嘢啦。

我知道有好多以前喺遵理、現代、英皇教過嘅老師而家都去咗日校教書,甚至有人近年先讀PGDE。行行出狀元,如果你就係狀元,咁當然無問題啦。但如果你做唔到狀元,咁就算你好叻好勤力,收入都很可能比唔上另一行平庸嘅人。

補習轉行困難
做補習係好難轉行,就算想轉做日校老師都唔容易。
如果你曾經喺大型連鎖補習社做過,返日校教書應該都唔會太困難。
但係私補或者屋村補習社嘅經驗日校一般係唔承認。
如果你目標係做日校老師,應該一畢業就報PGDE、報日校老師或者TA。做私補或者屋村補習社只會令你距離日校老師越嚟越遠。

如果你一畢業做其他行業,你任何時候都可以辭職做補習。
但你一畢業就做補習,時間耐咗就好難轉做其他職業。
補習等於創業
2021年香港人入息中位數係$18,000。對一個fresh grad嚟講靠補習月入2-3萬好似唔錯,但係長遠嚟講係雞肋。
首先全職私補連入息證明都無,你想申請信用卡、借按揭買樓都會受影響。
喺私人公司打工,就算你hea做間公司都要出糧俾你。就算間公司蝕錢破產,大不了咪搵過另一份工。
但係全職私補或者開補習社等於創業,無時無刻都要擔心收生,想hea吓又驚流失學生,手停口停,無假期無福利,面對嘅壓力唔會細過返工。

講完金錢因素,跟住講吓第二個做補習嘅原因,有唔少人想做補習係因為自己擅長自己讀嗰科。我相當理解,因為我一開始都係咁。

入行門檻低
DSE嘅難度比AL低好多,有實力嘅老師好難differentiate from其他老師。以我比較熟悉嘅Econ嚟講,拎5**大約需要91%嘅分數。求其一個5**學生去教,都教到7成以上嘅題目。求其一個有幾年經驗嘅補習老師都教到8-9成嘅題目。就算你係依個科目嘅權威,有幾多題目只有補你先答得啱?依個世界唔係人人都aim 5**,對於aim level 4嘅考生嚟講,可能求其一個5**學生去教就得。

近10年社交媒體嘅興起亦都令補習老師嘅入行門檻低咗。以前補習老師需要喺報紙、巴士、地鐵落廣告先多人認識。而家求其一個大學生開ig,整幾張圖、自製幾段Whatsapp對話讚自己已經可以爭飯食。依個亦都係大型連鎖補習社嘅規模縮細咗嘅原因之一。
你做其他嘢一樣會做得好好
好耐之前喺Netflix睇咗一套紀錄片,講有啲印度家庭好重視教育,移民去美國之後努力訓練子女英語串字能力,結果喺美國著名嘅串字比賽Spelling bee取得全國冠軍。
取得冠軍嘅小朋友以Spelling bee教練作為職業,訓練更多印度小朋友參加串字比賽......
睇完之後我有啲感慨。本身我以為得到冠軍嘅小朋友會喺其他領域取得成就。估唔到都係做返Spelling bee教練。

你擅長自己讀嗰科,只係因為你讀書時期擺咗好多時間落去。唔代表你天生就係要做補習。
如果你花時間喺其他領域,一樣可以做得好好。

開補習社得唔得?
唔少外行人覺得做私補儲到一班客就可以開補習社,跟住就可以穩定地有高收入啦。
其實私補同開補習社好唔同。私補嘅學生唔一定帶到落補習社,招生模式亦有所不同,更加唔洗講租金壓力。

如果你自己開補習社,咁你未必會一個星期補足7日。空咗出嚟嘅timeslot可以搵其他導師合作或者租場。
不過正如上面所講,社交媒體興起之後,導師已經唔需要靠補習社獲得知名度。
有實力嘅導師開個ig自己搞就得,唔需要靠補習社。租場業務會有得做,但係以往連鎖補習社嗰種模式就已經式微。
補習真係無得做?
上面講完DSE補習、大型連鎖補習社無得做。咁有冇其他方向可以發展呢?
補IB有得做嘅,家長消費力都幾強。不過依啲家長多數鍾意單對單嘅私人補習,接受唔到一班幾十人嘅教學模式。
補asso/大學生就唔太可行,因為學生付費意願好弱,多數只係臨考試嗰一星期搵你補幾堂。各個courses之間內容差異又大,吃力不討好。

喺屋村開補習社,請一堆廉價part time提供類似托兒嘅功課輔導服務都會有得做。不過我自己唔太熟悉依方面。
而家大陸禁止補習,喺上水、天水圍、屯門開拓大陸人市場或者會有得做。
不過你上堂要講普通話,仲要自我審查唔好講政治嘢,否則學生家長報國安拉你都唔出奇。

補習中介無得做,去中介化係大勢所趨。咁多年嚟唔同嘅模式亦都有人試過,但係都談唔上十分成功。

要以私補作為職業,就一定要建立固定客源。例如我聽講DGS嘅學生多數都會搵同一個老師補英文。
如果某間學校每一屆嘅學生都係補你,咁就唔需要每年擔心收生問題。我見幾個企得穩嘅行家有唔少學生嚟自同一間學校。
不過依種客源都唔係必然維持到,可能過十年八載啲學生突然轉補另一位導師都唔出奇。

至於網上視像補習,我覺得對私補老師係好事,唔需要再走嚟走去。
但係隔住個mon教學會更加困難,留住客戶嘅能力會低咗。

網上賣片我覺得可行,亦都有唔少人做緊,但係最大困難始終係考生人數下降。

結論
以前風光嘅補習天王已經唔存在。
補習依一個行業雖然唔會消失,但係搵食會艱難咗。

如果你係依個行業嘅狀元。環境改變之下你嘅收入很可能會少咗,但仍然豐厚。
如果你靈活探索唔同嘅經營模式,亦都可以有唔錯嘅收入。

如果你未入行,希望你諗清楚先決定入唔入行。希望依篇文幫到你。
如果你覺得自己讀乞食科唔知做咩好,做其他職業會輕鬆過做補習。
如果你睇完之後仍然決定入行,要尋找自己嘅特色同定位,咁你先會喺依一行企得穩。中間摸索嘅階段唔容易捱。
希望你會捱得過。
而家仲有義務答吓中學生問題嘅,但自己對依一科嘅興趣都減退咗好多,都唔會靠補習搵食。
前同行睇哂你寫呢篇野
我由私補做起,開左幾年補習社,都見到呢行遲早玩完
已經冇做,移民再讀返書轉行
做補習的人學歷都唔會太差,襯早去外國讀書轉行,好過留係夕陽行業
而家做緊咩工?
雖然好多人都好想知,不過唔自爆
邊行講得掛
唔得
唔想喺網上留太多個人資料

咁你識既其他私補人會轉職做咩?
我淨係想喺屋邨商場開個舖位,食吓學生妹同後生靚媽
租金維唔維持到?
當年dse已經有開始睇樓主既page,
讀u都做足4年私補,
同意樓主呢篇講既所有野,年代唔同左,
唔可以一本通勝睇到老。
幫推順便懷緬下同人補習既時光
你肯定做日校容易左?😂pgde應該好competitive
我嘅資訊都係聽返嚟,我有啲舊生做緊日校老師,佢地話依一兩年搵工無難度喎
我畢業嗰個年代PGDE真係好大競爭,而家唔識人想做日校老師但做唔到
搵工唔難 但係入pgde好難 可以去隔離pgde post睇下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞