唔好做全職補習老師

558 回覆
619 Like 38 Dislike
你好
分手啦 你配唔起佢 佢值得更好
你唔係三張野靚少少都一早飛左佢受其他人溝啦
Outliers點睇同行Paxxxxx Chxxxx
補習天王班死仆街呃呃埋埋咁多錢根本應該比共產黨清算

一係叫佢地死去外國
挖挖埋埋咁多學生老豆老母既錢
你想要港式物質生活,條仔想要simple life
大家追求嘅生活唔同就無謂浪費時間

不過明嘅,香港社會價值觀逼到啲人個個要做專業人士/政府工->買樓->財自,唔行呢條路就係唔上進/垃圾
教育界愈高層愈無用
制度要佢哋搵錢
大家當一盤生意啫
中小學/幼稚園admission變咗pay to win
當然唔係課金比學校,係用錢堆砌cv/eca
久而久之名校冇窮人/SEN
同時教育資源又集中哂喺啲名校度(校友donation屈機)
因為以前冇老師走 所以仲難搵
以前中學非主科一科可能得30個教席posts
今年可以有成差唔多100個posts
你由三月數下jump 嘅post
數到八月就知有幾多
唔係你想點數
利申 行內人 所以好感受到個變化
Patrick Cheung見過幾次真人,真人感覺無網上咁串
實力一般啦,夠補DSE囉

係自製Whatsapp對話圖讚自己同埋唱衰其他行家衰格囉,成行做得最難睇係佢
仲有用法律威脅學生都夠衰啦
個數字exactly係幾多唔重要啦,又唔係做統計
關鍵係容易搵到教席依件事係咪真啫

你見成個post好多行內人都感受到就知
人地揾到錢你有冇
之前都做咗>7年私補,依家做緊日校老師
頭幾屆DSE,搵學生好易,依家又要IG宣傳,又要拍片,學生又少左,收入都係會少左

私補嗰陣,都係補習社做,大部份都有$400/h

依家見到IG tutor,好多post都有concept錯,真係得啖笑。

認真,仲做緊私補,想做成世教書,最好都係入番中學或小學,呢幾年易人行
咁都引到件打手入黎
教IB物理?
400/hour 好高喔
係自己袋晒定要分畀補習社?
到開咗Facebook page之後我已經無全職做補習,只係為興趣放工、星期六日去Starbucks、圖書館、大學私補,一班都係2-6個人,scale唔算大,所以無咩風光過。

其實你自己一個人做
係點同時recruit多過1個人(2-6個人)上堂
要夾時間好痛苦
跟住啲學生水平可能又差好遠又好難教
進度唔同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞