唔好做全職補習老師

558 回覆
619 Like 38 Dislike
想問點樣易搵到中學生?
小學生真係大把
我見啲行家自製大量Whatsapp對話圖讚自己
佢想食女咋 大家可以唔駛答佢
叫我maid maid啦 大家都咁叫的
下...中學生高小學一倍人工左右
所以已經無做
對肥婆奶奶有冇印象?
樓豬講嘅野好貼近現實
最近見到一份cv係申請某大型連鎖補習老師
Apply嗰個大約35歲男人
正正就係樓豬講嘅平庸例子
非三大畢業讀乞食科
公開試成績一般
最後個補習社開15k再另加一兩千勤工獎請左佢
做GCEAL 同IB 真係好賺,尤其係你有口碑之後d怪獸家長係仆到黎送錢你你
識人從來唔宣傳,靠人介紹,收$700/hr
但其實超過一半堂係比fresh frad教
結論係:
補習唔需要學識淵博,只需要試到一條方程式可以洗學生腦應付考試,要佢地食曬20年marking scheme就得。
Lm
記得
入唔到大學扮DSE 34分ar ma
好似喺CityU見過佢補習
教呢班學生比起教啲普通中學學生又唔係咁易嘅 比得起呢個價錢自然有呢個價錢嘅要求 啲家長會好睇個老師嘅履歷

以前有朋友考ib 個英文補習老師收1000一粒鐘 但個老師係十幾廿年前啲ib狀元 大學喺cambridge讀lit 半退休教下人嗰種 基本上個老師喺公開試冇考返咁上下分啲家長都唔會要 除非本身係日校老師

同埋靠口碑嘅另一個問題係 人地可以唱好你亦都可以唱衰你 所以你要真係有返咁上下實力同埋service 而且呢類俾得起錢嘅家長一般都有啲學識 啲名校學生亦都會問得比較in depth 唔會好似部份補習佬咁靠9up2句咩特別技巧 實際上教埋啲阿媽係女人野 就大到啲學生以為你好有料
PGDE真係好難爭,尤其是Humanities 嘅PGDE。港大最近呢幾年都冇開到Humanities科目嘅 PGDE
聽講呢d術科係得好少位 加埋可能得幾個左右
主科就會好少少 一間u大概都有十四五個位
真,有冇充足嘅學科知識固然重要,另外一樣嘢好重要都係要睇返老師究竟識唔識得同學生相處同互動。能夠比學生知道對佢哋係真心教書嘅,教起書上嚟都會事半功倍。
有睇你DSE post LM
想轉行 唔知轉咩好
而家基本上剩係得cu同bu肯開humanities 嘅PGDE,教大好似都有開hist PGDE。如果第時真係報PGDE都會覺得有啲徬徨
果d真係戇鳩先信
咩上撚左1堂就話佢教得好好
咩又細心又有耐性
唔講仲以為已經補左10年
最近facebook有條友俾人拆穿左
學生同老師你對話錯同一隻字
有D字詞語氣又用一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞